search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:48
MENU CLOSE

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Περασμένα μεγαλεία τουλάχιστον στο …μπάτζετ – Σύγκριση με τα ακριβότερα ντέρμπι

11.11.2018 08:36
4394132.jpg

Δύο ημέρες μετά την ευρωπαϊκή σύγκρουση στην Euroleague, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αλλάζουν …γήπεδο και έδρα για το μεγάλο ντέρμπι της Super League. 

Ένα παιχνίδι που παραμένει ξεχωριστό, συγκεντρώνοντας το μέγιστο ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από την κατάσταση, την θέση στην βαθμολογία, τους στόχους και τις επιδιώξεις των δύο αντιπάλων. Όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα ντέρμπι σε κάθε ποδοσφαιρική γωνία του κόσμου. Όχι άδικα και καθόλου τυχαία. 

Βέβαια η ετυμολογία του όρου, δοσμένη από τους Αγγλους, αναφέρεται σε αναμετρήσεις ανάμεσα σε ομάδες της ίδιας πόλης. Όμως με το χρόνο η σημασία  επεκτάθηκε για να χαρακτηρίσει κορυφαίες συγκρούσεις της μπάλας, με σημασία μεγαλύτερη από ένα αγώνα τριών βαθμών.  

Παιχνίδια, που προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις, συναντήσεις που διεξάγονται μέσα σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Αγώνες που αρκετές φορές ξεπερνούν τα όρια ενός γηπέδου, προκειμένου να συναντήσουν την ιστορία, την πολιτική, την οικονομία  ή  ακόμα και την θρησκεία, «ταίζοντας» περισσότερο το μύθο που τα περιβάλει, καθιστώντας τα, ιδιαίτερο μέρος  της ιστορίας του ποδοσφαίρου.  

ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΞΙΑΣ 79,68 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ
To «δικό μας» ντέρμπι είναι αξίας μόλις 79,68 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα οικονομίας του ποδοσφαίρου, transfertmarkt, κυρίως λόγω της χαμηλής κοστολόγησης του Παναθηναϊκού στα 16,93 εκατ. ευρώ, ενώ ο Ολυμπιακός είναι στα 62,75 εκατ. ευρώ.

Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΕ ΝΤΕΡΜΠΙ «ΑΙΩΝΙΩΝ» ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ
Είναι η μικρότερη αξία ντέρμπι «αιωνίων», τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια! Μία συνολική αξία, που πλησιάζει σχεδόν το …ένα τρίτο εκείνης του Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος είναι ο ακριβότερος παίκτης στον κόσμο με αξία 216,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τελευταία έκθεση του CIES, διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΜΠΈΛΗΣ ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΙ

Ο Κώστας Φορτούνης με αξία 7 εκατ. ευρώ, παραμένει ο πιο ακριβός παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά και της ελληνικής Super League (συνολικής αξίας 313 εκατ. ευρώ), ενώ ο Δημήτρης Κουρμπέλης με 2 εκατ. ευρώ, είναι εκείνος που κοστολογείται με την μεγαλύτερη αξία από τον Παναθηναϊκό.
 

ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΑ 20 ΤΕΛΕΥΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Στις είκοσι τελευταίες σεζόν, από 1998-99 έως και την τρέχουσα, μόνο σε δύο περιπτώσεις, η συνολική αξία του Παναθηναϊκού ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του Ολυμπιακού. Τελευταία φορά  που συνέβη αυτό, ήταν την σεζόν 2009-10, όπου οι «πράσινοι» ήταν στα 99 εκατ. ευρώ και οι «ερυθρόλευκοι» στα 94,20 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη ήταν την σεζόν 2007-08: Παναθηναϊκός 58 εκατ. ευρώ-Ολυμπιακός 55,65 εκατ. ευρώ.
Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει μέσο όρο ηλικίας 25,9 χρόνια, έχει 18 «λεγεωνάριους» με ποσοστό 51,7% στην ομάδα και 18 διεθνείς παίκτες, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει μέσο όρο ηλικίας 23,4 χρόνια, 8 «λεγεωνάριους» και ποσοστό 24,2%, καθώς και τρεις διεθνείς.

ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Από το Superclasico της Αργεντινής, που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία στον διπλό τελικό του Copa Libertadores, στο Clasico  της Ισπανίας, από εκείνο της Τεχεράνης στο δικό μας, αυτό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό και σε εκείνο της Αφρικής στην Αίγυπτο, υπάρχει μία μακρά λίστα με τα πιο καυτά ντέρμπι στον κόσμο. Το πιο ακριβό είναι μακράν το Clasico, συνολικής αξίας 2,26 δισ. ευρώ, ενώ εκείνο που κοστολογείται λιγότερο (από την σχετική λίστα επιλογής) είναι στη Ασία και στην Τεχεράνη, ανάμεσα σε Εστεγκλάλ και Περσέπολις με αξία 26,11 εκατ. ευρώ. 

Τα πιο «καυτά» ντέρμπι:

ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ-ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΙΤ (αξία 190,35 εκατ. ευρώ): Η Μέκκα των ντέρμπι, ένας αγώνας, που σύμφωνα με τον Observer, πρέπει να δει ένας φίλαθλος πριν να πεθάνει. Αρκούν δύο λέξεις, Super και Clasico… Γεννήθηκε στην Μπόκα, περιοχή του Μπουένος Αιρες, όπου έχουν έδρα και οι δύο ομάδες. Μετανάστες από την Γένοβα έδωσαν ζωή στην Μπόκα (σημερινής αξίας 115,65 εκατ. ευρώ), Άγγλοι ίδρυσαν την Ρίβερ (74,70 εκατ. ευρώ), που με τα χρόνια πήρε το προσωνύμιο «εκατομμυριούχοι», δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης, μετά τις παραχωρήσεις Ντι Στέφανο και Σίβορι. Τα χρήματα αυτά  την βοήθησαν να μετακομίσει σε πιο πλούσιες συνοικίες της πόλης, εγκαταλείποντας την Μπόκα. Στο πρώτο ντέρμπι, δύο νεκροί. Εβδομήντα ένας τραυματίες στα σοβαρά επεισόδια του ’68 στο  Monumental. Μία αντιπαλότητα που ποτέ δεν μειώθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Ιστορία και μαγεία παραμένουν στο Superclasico, ένα ντέρμπι που δεν θα πεθάνει ποτέ.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΡΕΑΛ (αξίας 2,26 δισ ευρώ): Μπορεί να μην ακολουθεί την ετυμολογία του όρου ντέρμπι, όπως την έδωσαν οι  Άγγλοι, αφού πρόκειται για συνάντηση ανάμεσα σε ομάδες διαφορετικών πόλεων, αλλά ο καθένας θα ήθελε να κάνει αυτή την εξαίρεση  για το Clasico. Μία αντιπαλότητα που πάει πολύ πίσω, ξεφεύγει από τα όρια του γηπέδου, αγγίζοντας την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Η Ρεάλ, με σημερινή αξία 1,03 δισ. ευρώ, ήταν η ομάδα του δικτάτορα Φράνκο, οι εξέδρες στη Βαρκελώνη, αποτέλεσαν μέρος αντίστασης, σύμβολο υπερηφάνειας και ελπίδας. Η Ρεάλ Μαδρίτης με την ολόλευκη στολή της εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την ενωμένη και αδιαίρετη Ισπανία, η Μπαρτσελόνα, με σημερινή αξία 1,23 δισ. ευρώ, δείχνει υπερήφανα την καταλανική σημαία στη φανέλα της ως σύμβολο του διαρκούς αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Είναι μία συνάντηση, ανάμεσα στην πρωτεύουσα Μαδρίτη  και την πρωτεύουσα της Καταλονίας Βαρκελώνη, που αναζητά την ανεξαρτησία της. Η μεταξύ τους αντιπαλότητα, θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο του αθλητισμού. 

ΣΕΛΤΙΚ-ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ (αξίας 112,13 εκατ. ευρώ): Τι κι αν βρέθηκαν ακόμα και σε χωριστές κατηγορίες… Το ντέρμπι τους δεν άλλαξε χαρακτήρα. Γιατί είναι η συνάντηση που το ποδόσφαιρο συναντάται με την πολιτική, την Ιστορία και περισσότερο την θρησκεία. Από το ντέρμπι της Γλασκόβης, δεν έλειψε ποτέ τίποτα. Πατριωτισμός αλλά και πίστη, οι καθολικοί της Σέλτικ με σημερινή αξία 74,25 εκατ. ευρώ από τη μία, οι προτεστάντες των Ρέϊντζερς με αξία 37,88 κατ. ευρώ από την άλλη. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν είχε περάσει από τη μία πλευρά στην άλλη, μέχρι το 1989, όταν ο Μο Τζόνστον, πήγε στους Ρέϊντζερς. Αγώνας συχνά με επεισόδια, αλλά και τεράστιο ενδιαφέρον . Το Old firm, είναι σίγουρα από τα ντέρμπι εκείνα που ξεχωρίζουν.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (αξίας 65,35 εκατ. ευρώ): Στην Σερβία το αποκαλούν «Ve?iti derbi», με άλλα λόγια το αιώνιο ντέρμπι. Συγκαταλέγεται δίχως αμφιβολία ανάμεσα στα πιο καυτά του κόσμου. Είναι αγώνας μεταξύ των δύο συλλόγων με τους περισσότερους τίτλους στην Σερβία. Το Βελιγράδι χωρίζεται στα δύο, οι «νεκροθάφτες» από την μία, όπως αποκαλούν τους οπαδούς της Παρτιζάν, ομάδα με σημερινή αξία 21,45 εκατ. ευρώ και οι «γενναίοι νέοι» από την άλλη, όπως λένε τους φίλους του Ερυθρού Αστέρα, που έχει αξία 43,90 εκατ. ευρώ. Κι όμως υπάρχει κάτι που τους ενώνει, το μίσος για τους Κροάτες. Τα υπόλοιπα συνιστούν αντιπαλότητα που συχνά φέρνει βία. Λόγοι ποδοσφαιρικοί, αλλά όχι μόνο, μιας και  υπάρχει πάντα στη μέση η πολιτική.  Η Παρτιζάν αποτέλεσε έκφραση του Υπουργείου Αμυνας της Σερβίας, ο Ερυθρός Αστέρας του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχει και ένα ρεκόρ: Το 2000, αναμενόταν ένα πολύ θερμό ντέρμπι. Τριάντα οκτώ δευτερόλεπτα από την έναρξη, άρχισαν οι βίαιες συγκρούσεις στις εξέδρες, ο αγώνας διακόπηκε πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (αξίας 186,15 εκατ. ευρώ): Μία γέφυρα που είναι αρκετή για να χωρίσει στην μέση την Κωνσταντινούπολη, μία πόλη με δύο ψυχές. Ασία και Ευρώπη, πέρα από το νερό, αλλά κυρίως Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ. Από  τη μία μεριά της γέφυρας είναι η Γαλατασαράι, με σημερινή αξία 95,95 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στην πλούσια Κωνσταντινούπολη, την περιοχή της Δύσης. Από την άλλη η Φενερμπαχτσέ, με αξία 90,20 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύει το πνεύμα της Ανατολής που έχει η Πόλη. Το αποκαλούν «l Kitalar Arasi Derbi», ντέρμπι διηπειρωτικό και δίχως αμφιβολία είναι από τα πιο καυτά στον κόσμο. Αγώνας με βία και πάθος, που χωρίζει την Πόλη στα δύο, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Και άλλοτε ενώνει δύο διαφορετικούς κόσμους.

ΣΕΒΙΛΗ-ΜΠΕΤΙΣ (αξίας 446 εκατ. ευρώ): Η συνάντηση της Ανδαλουσίας, καταφέρνει και συγκεντρώνει πάντα προσοχή και ενδιαφέρον. Μία πόλη, δύο όψεις και φυσικά δύο χρώματα:  το κόκκινο από την μία πλευρά για την Σεβίλη, με σημερινή αξία 256 εκατ. ευρώ, το πράσινο για την Μπέτις, με αξία 190 εκατ. ευρώ, από την άλλη. Με την συνοδεία του άσπρου, που ποτέ δεν λείπει. Όχι τυχαία, στην Ισπανία λένε ότι το ντέρμπι της Σεβίλης, δεν έχει όμοιο, ξεπερνώντας ακόμα και το Clasico. Σε  τέτοιο σημείο που είναι αδιανόητο ένας παίκτης να μετακινηθεί από την μία μεριά της πόλης στην άλλη, αλλάζοντας φανέλα και ομάδα.

ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ-ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ (αξίας 94,93 εκατ. ευρώ): Πρόκειται για το περίφημο Fla-Flu, ή το Cl?ssico das Multid?es. Είναι το πιο μεγάλο ντέρμπι στην Βραζιλία, που έχει να παρουσιάσει ένα ασυναγώνιστο ρεκόρ: 194.603  θεατές  στις 12 Δεκεμβρίου 1963  στο Maracan?. Η ιστορία της αντιπαλότητάς τους ξεκινά από πολύ παλιά. Η Φλαμένγκο, με σημερινή αξία 76,20 εκατ. ευρώ, ιδρύθηκε μετά από την αποστασία ορισμένων παικτών της Φλουμινένσε, αξίας στις μέρες μας 28,73 εκατ. ευρώ,  που το 1911 παρουσίασε  ένα  νέο αθλητικό κέντρο στο Ρίο, χωρίς όμως να έχει ποδοσφαιρικό γήπεδο. Έκτοτε πέρασαν, 117 χρόνια ιστορίας, όμως τίποτε δεν βρέθηκε, προκειμένου να μετριάσει αυτή την αντιπαλότητα.

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ -ΜΙΛΓΟΥΟΛ (αξίας 303,60 εκατ. ευρώ): Βρίσκονται σε διαφορετικές κατηγορίες, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Ετσι κι αλλιώς το Λονδίνο είναι πρωτεύουσα του ποδοσφαίρου. Εκεί υπάρχουν πολλές ομάδες, κάθε Σάββατο ή Κυριακή και ένα ντέρμπι, σχεδόν όλες τις εβδομάδες. Όμως αυτό, είναι πιο ιδιαίτερο από τα υπόλοιπα, συχνά, όπως δείχνει η ιστορία και περισσότερο βίαιο: η Γουέστ Χαμ, με σημερινή αξία 287,5 εκατ. ευρώ, απέναντι στη  Μίλγουολ, που κοστολογείται μόλις 16,10 εκατ. ευρώ. Μία αντιπαλότητα, με αναφορά του ποδοσφαίρου στην κοινωνιολογία. Οι δύο ομάδες, «γεννημένες» σε γειτονικές περιοχές, σχετίζονται ιστορικά με ανταγωνίστριες εταιρίες σιδηρουργίας-ναυπηγίας. Η γενική απεργία το 1926 αλλά και εκείνες ανάμεσα στο 1946 και 1949, έκαναν ακόμα μεγαλύτερη την έχθρα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Η βρετανική πρωτεύουσα είχε πνιγεί στις φλόγες, γνωρίζοντας μοναδικές ιστορίες από τους χούλιγκανς.

ΕΣΤΕΓΚΛΑΛ-ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ (αξίας 26,11 εκατ. ευρώ): Ντέρμπι δεν  υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη ή τη Νότια Αμερική. Και οι κάτοικοι στην Τεχεράνη το γνωρίζουν καλά αυτό. Μία πόλη χωρισμένη στη μέση, ανάμεσα στην Εστεγκλάλ, με σημερινή αξία 13,28 εκατ. ευρώ και την Περσέπολις, που κοστολογείται με 12,83 εκατ ευρώ. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό ραντεβού μπάλας, κοινωνίας και πολιτικής. Η ιστορία αναφέρει τη μία ως την ομάδα του Σάχη, ανάμεσα στις πλουσιότερες, και την άλλη μία από εκείνες που προέρχονται από τα χαμηλά στρώματα. Για μία ημέρα η Τεχεράνη σταματάει, ένταση και πάθος περισσεύουν. Μία αντιπαλότητα πολύ μεγάλη, σε σημείο που η  Ligueτου Ιράν για 15 χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2009, αναγκάστηκε να καλέσει ξένους διαιτητές. Το μέγεθος του ενδιαφέροντος μαρτυρά, η παρουσία των περισσότερων από 100.000 θεατών, μόνο άντρες μέχρι πρόσφατα, αφού ο νόμος απαγόρευε την παρουσία γυναικών. 

ΑΛ ΑΧΛΙ-ΖΑΜΑΛΕΚ (αξίας 43,85 εκτ. ευρώ): Και από την Ασία στην Αφρική. Γιατί και η «μαύρη ήπειρος» έχει τη δική της ξεχωριστή αναμέτρηση. Στην Αίγυπτο της μπάλας, εκεί που από τη μία βρίσκεται το προλεταριάτο,η ομάδα που ιδρύθηκε από φοιτητές και  από την άλλη η αστική τάξη, η ομάδα του βασιλιά. Μία συνάντηση με μεγάλη αντιπαλότητα. Η Αλ Αχλί έχει σημερινή αξία 25,15 εκατ. ευρώ και η Ζάμαλεκ 18,70 εκατ. ευρώ. Είναι οι δύο ομάδες με τους περισσότερους τίτλους στην Αίγυπτο, που όμως τις χωρίζει και η πολιτική. «Αετοί» ενάντια στους «τοξότες», «κοκκινόμαυροι» απέναντι τους «ερυθρόλευκους». Χρώματα μίας πόλης, του Καίρου, που γνωρίζει σχεδόν σε κάθε ντέρμπι βίαια επεισόδια. 
 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:48