search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:42
MENU CLOSE

«Ώρα μηδέν» στην κυπριακή ΑΟΖ: Στο οικόπεδο 10 το γεωτρύπανο της Exxon Mobill

12.11.2018 07:50
«Ώρα μηδέν» στην κυπριακή ΑΟΖ: Στο οικόπεδο 10 το γεωτρύπανο της Exxon Mobill - Media

 

Στη σκιά της κλιμακούμενης τουρκικής κινητικότητας στην ανατολική μεσόγειο, το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της ”ExxonMobil” κατέπλευσε χθες βράδυ, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, στο στόχο “Δελφίνος”, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Exxon Mobil θα προχωρήσει σε δυο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10.

Όπως αναφέρει το sigmalive, η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θ’ αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου. Από το μέγεθος των ανακαλύψεων θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Από σήμερα θ’ αρχίσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη, το πρώτο σκάφος υποστήριξης, το οποίο αναχώρησε χθες το πρωί από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται εν πλω για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Το γεωτρύπανο Stena Ice Max είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της γεωτρήσεων.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα και σύγχρονα γεωτρύπανα του πλανήτη, το οποίο μπορεί να τρυπά σε μεγάλα βάθη και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών και διαφορετικών πιέσεων.

Τη γεώτρηση της ExxonMobil «θωρακίζουν» στρατιωτικά οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία με πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών U-2.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει, εμμέσως, πλην σαφώς, ότι δεν θα ανεχθούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της δυνατότητάς της να αναζητήσει και να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της.

Σύμφωνα με την naxtex με ισχύ μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2019, δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος για οποιονδήποτε λόγο. Η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας θεωρείται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας διάταγμα της Υπουργού Μεταφορών για σκοπούς διασφάλισης της ασφάλειας της κινητής υπεράκτιας μονάδας γεώτρησης Stena IceMax καθώς και της ναυσιπλοΐας, κατά την περίοδο που η μονάδα θα χρησιμοποιείται για γεώτρηση στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αυτής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41