search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:07
MENU CLOSE

Βουλή: Διάψευση Βούτση για τα «αναδρομικά» των βουλευτών – Αντέδρασαν τα κόμματα 

12.11.2018 12:35
Με 154 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός - «Ναι» από Γιάννη Σαρίδη, τι δήλωσε - Media

 

«Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων.
 
«Και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες και ανοησίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων στην οποία θα θέσει το θέμα αυτό.
 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «ήδη από το 2009 με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου».
 
«Οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστικών, από το νόμο 3691/2008 και εφεξής, έχει πάψει να αυξάνει το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης. Και μάλιστα στις 18 Νοεμβρίου 2015, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση μειώθηκε κατά 10% με έναρξη ισχύος την 1/1/2016», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:
 
«Εξάλλου, τα αναδρομικά για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014 που καταβλήθηκαν στους δικαστικούς κατά το ήμισυ με το νόμο 4270/2014 και κατά το υπόλοιπο ήμισυ θα καταβληθούν με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2018, αποτελούν εφάπαξ χρηματικό ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται, ως εκ τούτου, αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους που καθορίζει ειδικά και ρητά ο νόμος, εν προκειμένω τους δικαστικούς, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Γι’ αυτό το λόγο, ούτε η κατά το ήμισυ αναδρομική καταβολή που έλαβαν οι δικαστικοί με το άρθρο 181 του νόμου 4270/2014 για το διάστημα από 1/8/2012 έως 30/6/2014 επεκτάθηκε στους βουλευτές. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται στους βουλευτές η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2018 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο ήμισυ των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014».
 
Με αφορμή ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ότι παραιτούνται οι βουλευτές τους από τις διεκδικήσεις αναδρομικών, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «θα μπορούσαν τα δύο κόμματα πριν σπεύσουν να παραιτηθούν, να απευθυνθούν στη Βουλή και να ρωτήσουν, αν δεν γνώριζαν».
 
«Η Βουλή δεν λειτουργεί στα μικρόφωνα ή τα tweet. Είναι πάντως συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση, για να βγει αυτό το θέμα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ανοησίες, ανοησίες. Για να βγει ότι αυτοί του παλιού πολιτικού συστήματος παραιτούνται και ήρθαν οι αριστεροί να τα αρπάξουν. Ας κάνουμε κάτι πιο σοβαρό», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
 
Τι ισχύει για τα αναδρομικά

Το ζήτημα ανακινήθηκε από δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου και ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), της οποίας προΐσταται, που κινητοποίησαν τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος τονίζει πως οι βουλευτές ψήφισαν και επέστρεψαν αναδρομικά στους εαυτούς τους ύψους 24.442 ευρώ και συγκεκριμένα 1.111 ευρώ επί 22 μήνες.

«Το μισθολόγιο των Ελλήνων βουλευτών, όπως είναι γνωστό, είναι αυτόματα συνδεδεμένο με το μισθολόγιο των δικαστών και ειδικότερα με τον μισθό τού Προέδρου του Αρείου Πάγου που είναι ο μεγαλύτερος σήμερα καταβαλλόμενος στην Ελλάδα μισθός στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα για τους βουλευτές ισχύει το άρθρο 63 του Συντάγματος που προβλέπει ότι: «Οι βουλευτές για την άσκηση του λειτουργήματός τους, δικαιούνται από το Δημόσιο αποζημίωση και δαπάνες. Το ύψος τους καθορίζεται με απόφαση της Ολομελείας της Βουλής».

Όμως με το Ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής ορίστηκε ότι η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου. 

Το σχετικό Ψήφισμα, που έχει αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του κοινού νόμου, ορίζει επίσης ότι οποιαδήποτε μεταβολή στις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει άμεση επίπτωση και στους μισθούς των βουλευτών. Κατά συνέπεια οτιδήποτε χορηγείται ως ποσό αναδρομικών στους δικαστές, αυτομάτως καταβάλλεται και στους βουλευτές.

Γραπτή δήλωση περί μη είσπραξης που απευθύνεται στο κόμμα, ακόμη και στο Προεδρείο της Βουλής, δεν είναι ισχυρή και απαιτείται νομοθετική διάταξη γι’αυτό.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της προχθεσινής τροπολογίας, που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους, καταβάλλονται αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και τα κύρια μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κύριες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού.

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω, έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες)» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ.

Οι βουλευτές της ΝΔ παραιτούνται από τα αναδρομικά

Οδηγία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να παραιτηθούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τα αναδρομικά που δικαιούνται, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας. 
«Με εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραιτούνται σήμερα από το δικαίωμα να λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια. 
 
Η Νέα Δημοκρατία καλεί επιπλέον την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την  απόφαση αυτή ως  έμπρακτο και αυτονόητο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Κιν. Αλλ.: Κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης τόνισε:
Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:06