search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:03
MENU CLOSE

Σύγκρουση Παρισιού-Άγκυρας για τον Κασόγκι: «Δεν λάβαμε ποτέ ηχογραφήσεις» – «Λέτε ψέματα»

12.11.2018 13:43
Σύγκρουση Παρισιού-Άγκυρας για τον Κασόγκι: «Δεν λάβαμε ποτέ ηχογραφήσεις» - «Λέτε ψέματα» - Media

 

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν έχει γνώση» των τουρκικών πληροφοριών για τη δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι δηλώσεις αυτές αντικρούουν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε προχθές Σάββατο πως έχει μοιραστεί με την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο τις ηχογραφήσεις για τη δολοφονία του Κασόγκι.

«Προσώρας, δεν έχω γνώση» πληροφοριών που να διαβιβάστηκαν από την Τουρκία, είπε από την πλευρά του ο Λεντριάν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Αν ο Τούρκος πρόεδρος έχει πληροφορίες να μας δώσει, πρέπει να μας τις δώσει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να λέει ψέματα σε αυτό το σημείο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας παρατήρησε πως ο τελευταίος έχει «ένα ιδιαίτερο πολιτικό παιχνίδι σε αυτή την περίσταση».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε εξάλλου τη «διεθνή κοινότητα» να «σταματήσει τα έξοδα» στην Υεμένη, όπου μαίνεται μια φονική σύγκρουση η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πει ‘αρκετά’. Αυτό είναι που λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό είναι που λέμε εμείς, αυτό είναι που λένε οι Βρετανοί», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο France 2.

Υπογραμμίζοντας πόσο «σημαντική» είναι μια επικείμενη σύνοδος για την Υεμένη στη Σουηδία, η οποία έχει μεν ανακοινωθεί, παραμένει δε χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής, ο Λεντριάν κάλεσε τα μέρη που θα λάβουν μέρος να «θέσουν σε εφαρμογή μια διαδικασία που ξεκινά από την κατάπαυση του πυρός, από την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και η οποία ακολουθείται από μια πολιτική διευθέτηση».

«Δεν θα υπάρξει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο. Άρα, πρέπει να σταματήσουν τα έξοδα», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύγκρουση «βρώμικο πόλεμο».

Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας

Η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «πολιτικά παιχνίδια» σε σχέση με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να κατηγορεί το πρόεδρο Ερντογάν ότι ‘παίζει πολιτικά παιχνίδια’», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως «δεν έχει γνώση» των τουρκικών πληροφοριών για τη δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές Οκτωβρίου, του Τζαμάλ Κασόγκι, αντικρούοντας σχετικές δηλώσεις του Ερντογάν.

Ο τελευταίος δήλωσε προχθές Σάββατο πως η χώρα του έχει μοιραστεί με την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο ηχογραφήσεις για τη δολοφονία του Κασόγκι.

«Αν ο Τούρκος πρόεδρος έχει πληροφορίες να μας δώσει, πρέπει να μας τις δώσει», είπε σήμερα ο Λεντριάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να λέει ψέματα σε αυτό το σημείο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας παρατήρησε πως ο τελευταίος έχει «ένα ιδιαίτερο πολιτικό παιχνίδι σε αυτή την περίσταση».

«Οι τελευταίες παρατηρήσεις του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία διαχειρίζεται τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι δεν αντανακλούν την πραγματικότητα», είπε ο Αλτούν.

«Επιβεβαιώνω πως αποδείξεις που συνδέονται με τη δολοφονία του Κασόγκι έχουν δοθεί επίσης στους αρμόδιους θεσμούς της γαλλικής κυβέρνησης. Στις 24 Οκτωβρίου, αντιπρόσωπος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών άκουσε την ηχογράφηση» και είχε πρόσβαση σε «λεπτομερείς πληροφορίες», δήλωσε ο Αλτούν.

«Αν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στους διάφορους θεσμούς της γαλλικής κυβέρνησης, επαφίεται στις γαλλικές αρχές και όχι στην Τουρκία να διευθετήσουν το πρόβλημα αυτό», είπε.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:03