search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:13
MENU CLOSE

Τράπεζες: Σταθερή η εξάρτηση από τον ΕLA τον Οκτώβριο

12.11.2018 16:02
ΤτΕ: Μειώθηκαν το Σεπτέμβριο τα επιτόκια των δανείων - Media

 

Εν πολλοίς αμετάβλητη παρέμεινε τον Οκτώβριο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA) παρέμεινε αμετάβλητη τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκριμένα η χρηματοδότηση διαμορφώθηκε στα 3,57 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα έναντι 3,58 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονταν στον ELA από τον Φεβρουάριο του 2015 μετά την διακοπή της εξαίρεσης (waiver) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυων.

Η εξάρτησή τους άρχισε να υποχωρεί μετά την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2016, που τους έδωσε ξανά πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση.

Ωστόσο, με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου, το waiver καταργήθηκε και πάλι, κόντρα στις προσδοκίες ότι θα διατηρηθεί.

Παρόλα αυτά οι τράπεζες εμφανίζουν πλέον σταθερή ρευστότητα, με τις τραπεζικές καταθέσεις να μένουν ανεπηρέαστες από την πρόσφατη αναταραχή στο χρηματιστήριο.

Υπό τις συνθήκες αυτές η ανάγκη για χρηματοδότηση από τον ELA δεν αυξάνεται.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33