21/07/2019 15:47:21

Απίστευτη εξέλιξη: Η British Airways αναζητά σωτηρία στην… Ισπανία για να γλιτώσει από το Brexit!

Απίστευτη εξέλιξη: Η British Airways αναζητά σωτηρία στην… Ισπανία για να γλιτώσει από το Brexit! - Media

 

Σωτηρία στην Ισπανία φαίνεται πως ψάχνει η British Airways, ο κραταιός βρετανικός αερομεταφορέας, ώστε να συνεχίσει να θεωρείται ευρωπαϊκή εταιρεία μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία.

Η British Airways έχει εδώ και κάποια χρόνια υπάγεται στην μητρική εταιρεία International Airlines Group (IAG), η οποία φέρεται να ψάχνει υποστήριξη από την ισπανική κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά μετά την ημερομηνία-ορόσημο της 29 Μαρτίου 2019.

Η El Pais αναφέρει ότι το καθεστώς της IAG ως ευρωπαϊκός αερομεταφορέας ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο, αν δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με το νομικό καθεστώς που ισχύει στην ΕΕ όσον αφορά την ιδιοκτησία της. Σύμφωνα με όσα ισχύουν στην ΕΕ, για να θεωρηθεί μία αεροπορική εταιρεία ευρωπαϊκή πρέπει να ανήκει και να ελέγχεται από εταιρεία με έδρα χώρα της ΕΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, προϋπόθεση που είναι αμφίβολο αν θα πληροί η IAG μετά το Brexit.

Έτσι οι Βρετανοί έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ισπανία, καθώς η μητρική εταιρεία της British Airways κατέχει ακόμα τις ισπανικές Iberia και Vueling, την ιρλανδική Aer Lingus και την χαμηλού κόστους Level. Η έδρα της μητρικής IAG βρίσκεται στη Μαδρίτη, ωστόσο το επιχειρησιακό κέντρο στο Λονδίνο.

Μέχρι πρόσφατα ο επικεφαλής της IAG χαρακτήριζε ανεδαφικό κάθε σενάριο που ήθελε την εταιρεία να αντιμετωπίζει προβλήματα σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με τον Guardian μάλιστα υποστήριζε ότι οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο είχε προβλεφθεί από την ίδρυση της εταιρείας.

Πάντως εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στον Independent ότι «παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με τις αερομεταφορές», καθώς κάτι τέτοιο είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.