search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:54
MENU CLOSE

Ο Τραμπ καλεί Σ. Αραβία και ΟΠΕΚ να μην μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου

12.11.2018 21:16
Τραμπ: Πληροφορήθηκα από τη Μόσχα την αποχώρηση της πλειοψηφίας του προσωπικού της από τη Βενεζουέλα - Media

 

Κάλεσμα στο καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μην περικόψει την παραγωγή αργού το επόμενο διάστημα απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προανήγγειλε μείωση των ημερήσιων εξαγωγών του βασιλείου κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα από τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter πως οι τιμές του πετρελαίου θα έπρεπε να είναι «πολύ χαμηλότερες» με βάση την προσφορά που υπάρχει στην αγορά. «Ελπίζω πως η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ δεν θα μειώσουν την παραγωγή».

Το μήνυμα της Σ. Αραβίας για μείωση των ημερήσιων εξαγωγών προκάλεσε σήμερα απότομες μεταπτώσεις στην τιμή του Brent, το οποίο χρησιμοποιείται ως δείκτης για την τιμολόγηση άλλων ποικιλιών αργού.

Η αξία του βαρελιού αρχικά αυξήθηκε κατά περίπου 2%, όμως στην συνέχεια υποχώρησε και κινείται πλέον κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι. Στις αρχές Οκτωβρίου η τιμή ξεπέρασε τα 86 δολάρια ανά βαρέλι, όμως έκτοτε το πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας του, προκαλώντας ανησυχίες στο Ριάντ.

Οι αυξομειώσεις στην τιμή του αργού φαίνεται να αντανακλούν την αβεβαιότητα των αγορών για τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν τον Δεκέμβριο τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών και ενεργειακές δυνάμεις εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία.

Την τελευταία διετία η Σαουδική Αραβία, de facto ηγέτιδα του ΟΠΕΚ, και η Ρωσία είχαν συνεργαστεί για συντονισμένες μειώσεις παραγωγής ώστε να τονωθεί η τιμή του αργού που πριν δύο χρόνο έπεσε κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι.

Ωστόσο, Μόσχα και Ριάντ δεν φαίνεται να έχουν κοινή γραμμή πλέον, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, έχει διαμηνύσει πως δεν βλέπει ενδείξεις υπερπροσφοράς στην αγορά πετρελαίου, και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για μειώσεις στην άντληση αργού.

Πηγή: Skai

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:53