search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:02
MENU CLOSE

Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο των προς τη Ρώμη – «Η ιταλική κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει ακόμα και την εξουσία»

13.11.2018 07:06
Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο των προς τη Ρώμη - «Η ιταλική κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει ακόμα και την εξουσία» - Media

 

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει λάβει η Ιταλία από την Ε.Ε. προκειμένου να αποστείλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό, που θα συμμορφώνεται με τους κανόνες που έχουν τεθεί για κάθε χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρώμη επεξεργάζεται το σχέδιο αυτόματου κόφτη δαπανών, χωρίς όμως να αλλάζει τον στόχο για το έλλειμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού αλλά και του διεθνούς Τύπου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξετάζει κατά πόσον θα πρέπει να αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2019. Επίσης, ο Τρία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόματου μηχανισμού που θα οδηγεί σε περικοπή των κρατικών δαπανών στην περίπτωση που απειληθεί ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ιταλικού ΑΕΠ. Εφόσον επιβεβαιωθούν σήμερα αυτές οι πληροφορίες, ο Τρία θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες αλλά και τη Ρώμη, περιορίζοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες του ιταλικού δημοσίου το 2019, χωρίς όμως να αλλάξει τον στόχο του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Με αφορμή την αντιπαράθεση ιταλικής κυβέρνησης και Κομισιόν για το προσχέδιο προϋπολογισμού ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ σχολιάζει στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt:

«Σε περίπτωση που η Ρώμη κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες θα αυξηθούν τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων. Όσο αυξάνονται, τόσο ακριβότερος θα γίνεται ο νέος δανεισμός, περιορίζοντας την ευχέρεια κινήσεων του υπουργού Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή θα έπληττε και τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες έχουν γεμίσει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου. Όσο θα πέφτουν οι τραπεζικές μετοχές τόσο θα συρρικνώνονται τα ίδια κεφάλαια με αποτέλεσμα να περιοριστεί και η χορήγηση δανείων. Αν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της χώρας, τότε η Ιταλία θα αποκλείονταν ακόμα και από την αναχρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η αργή αλλά σταθερή πίεση των αγορών ομολόγων θα πείσει, αργά ή γρήγορα, την ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει και να προσαρμόσει την δημοσιονομική της πολιτική. Διαφορετικά κινδυνεύει, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, να απολέσει ακόμα και την εξουσία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:00