search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:53
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για Σολτς, πονοκέφαλος τα αναδρομικά των συνταξιούχων

13.11.2018 07:50
444.png

 

Η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων φαίνεται να βρίσκεται μια ανάσα προ των τελικών αποφάσεων στο έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 19 Νοεμβρίου.

Νωρίς το πρωί το ΑΠΕ μετέδιδε δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου σύμφωνα με τις οποίες: «Δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα το πακέτο των θετικών μέτρων θα είναι υψηλότερο από τα 765 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Χθες, δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς ήρθαν να επιτείνουν την αίσθηση περί θετικής έκβασης στο θέμα των συντάξεων: σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Βερολίνο ερωτώμενος σχετικά με το θέμα των συντάξεων επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «κινείται πολύ λογικά και σοφά». Σημείωσε ωστόσο, ότι οι συνομιλίες βρίσκονται προ της ολοκλήρωσής τους αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στο τέλος.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση καλωσόρισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη διάψευση – από τα χείλη του γερμανού ΥΠΟΙΚ που μίλησε για «αποκύημα φαντασίας» – ελληνικού δημοσιεύματος (ΝΕΑ) το οποίο έκανε λόγο για διάσωση μόνο των χαμηλών συντάξεων, και εφαρμογή της περικοπής στα «ρετιρέ».

Ο τόνος που δόθηκε από το Βερολίνο χθες δείχνει να υπάρχει γενικότερη συμφωνία στο θέμα αυτό με την Κομισιόν η οποία στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, προβλέπει ελαφρώς μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2019 με τη μη εφαρμογή της περικοπής (2,3%) παρά με την εφαρμογή της (2%), αναγνωρίζει δηλαδή την περικοπή ως υφεσιακό μέτρο. Επιχείρημα το οποίο παγίως επικαλείται η κυβέρνηση και υπενθυμίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος σε κυριακάτικη συνέντευξή του στο News 247, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το μέτρο της μη περικοπής θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, προεξοφλώντας σχεδόν θετική έκβαση.

Ο κίνδυνος βέβαια που έχει επισημάνει η Κομισιόν στην κυβέρνηση σχετίζεται με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ζήτημα που είναι εμφανές ότι προκαλεί αμηχανία. Η κυβέρνηση επικαλείται απόφαση του ΣτΕ του 2015 που κρίνει την αντισυνταγματικότητα αλλά όχι την αναδρομικότητα των περικοπών δώρων (2011- 2012) ωστόσο οι προσφυγές συνταξιούχων στα δικαστήρια συνεχίζονται με πρωτόδικες αποφάσεις να τους δικαιώνουν, το ίδιο και οι αιτήσεις στα ταμεία. Η κυβέρνηση καλείται να αναζητήσει λύσεις καθώς τα ένδικα μέσα (έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων) φαίνεται ότι δεν αρκούν υπό το βάρος της συνεχιζόμενης πίεσης ενώ επίκειται και η απόφαση του ΣτΕ περί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Κατρούγκαλου του 2016.

Χθες απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και επικαλέστηκε τις συνολικές προσπάθειες της κυβέρνησης υπέρ των συνταξιούχων από τη μία και τον «μπαμπούλα» μιας μελλοντικής κυβέρνησης Μητσοτάκη που είχε βασίσει το πρόγραμμά της στο σενάριο της περικοπής των συντάξεων:

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να θυμούνται σημείωσε, ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μάχες, πολλές από αυτές επιτυχημένες, για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Έχει δώσει δύο φορές κοινωνικό μέρισμα. Σκοπεύει να την τριτώσει αυτήν την πρωτοβουλία. Δίνει μια μεγάλη μάχη για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες επεδίωκε και τις οποίες απαίτησε το ΔΝΤ κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. Επομένως, αν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία μπορεί να υπερασπιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Ένα είναι το βέβαιο: ότι αν παρ΄ ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός όχι μόνο οι συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα δουν και τις συντάξεις τους να περικόπτονται».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39