search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:40
MENU CLOSE

«Χρησμός» Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της

13.11.2018 14:35
Πέθανε η 90χρονη μητέρα της Μέρκελ - Media

 

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μιλά αυτή την ώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε μια βαρύνουσα ομιλία, καθώς εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία της από τη θέση της ηγέτιδος της Γερμανίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ στην έναρξη της ομιλίας της εξέφρασε την ανησυχία της ότι υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουν οι διακρατικές διαμάχες εντός της Ευρώπης, αλλά και για το γεγονός ότι αμφισβητείται η διεθνής συνεργασία, ατάκα με την οποία θεωρείται ότι «φωτογράφησε» τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δημιουργίας του ευρωπαϊκού στρατού, λέγοντας ότι θα αποτελέσει ένα κάλό συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ και υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της».

Περιγράφοντας, δε, τις ευρωπαϊκές αξίες, η κ. Μέρκελ μίλησε για αλληλεγγύη, ανοχή, σεβασμό και κατανόηση για τους άλλους.

Ειδικότερα για τον ευρω-στρατό, η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού», λέγοντας ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα που θα μας επιτρέψει μια μέρα να φθάσουμε στη δημιουργία ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε προτείνει τη δημιουργία ενός «αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» που θα προστατεύσει τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ είχε επισημάνει την αναγκαιότητα «προστασίας από την Κίνα, τη Ρωσία και ακόμα και τις ΗΠΑ» στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
 
Οι προτάσεις του προκάλεσαν την οργή του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε λόγο για “άκρως προσβλητικές” δηλώσεις, λίγο πριν από την άφιξή του στο Παρίσι για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τη συγκρότηση ενός συμβουλίου ευρωπαϊκής ασφαλείας» με στόχο την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προτείνω τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου ασφαλείας με εκ περιτροπής προεδρία, στους κόλπους του οποίου θα μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα σημαντικές αποφάσεις» είπε η Μέρκελ.
 
Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η συντηρητική πολιτικός τόνισε ότι η ευρωζώνη θα λειτουργήσει μονάχα εάν όλα τα κράτη μέλη τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έχει η Ιταλία για να υποβάλει εκ νέου τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες.
 
«Το κοινό νόμισμά μας μπορεί μονάχα να λειτουργήσει εάν κάθε μέλος τηρεί τις δεσμεύσεις του για βιώσιμα δημοσιονομικά» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η ισχύς και η σταθερότητα της ευρωζώνης τίθενται σε κίνδυνο.
 
Επιπλέον, στην ομιλία της στο Στρασβούργο η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθε ένας ευρωπαϊκός ψηφιακός φόρος μονάχα εάν αποτύχουν οι ευρύτερες προσπάθειες παγκοσμίως.
 
«Πιστεύουμε ότι το καλύτερο πράγμα θα πρέπει να είναι να βρεθεί μια διεθνής λύση σε διεθνές πλαίσιο.. αλλά εάν αυτό δεν επιτευχθεί, δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα και πρέπει να ενεργήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό ακριβώς πιέζει η Γερμανία».

Σημειώνεται ότι κάποιοι ευρωβουλευτές γιουχάισαν την Γερμανίδα καγκελάριο, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να παρέμβει και να απαιτήσει ηρεμία, ενώ η ίδια η κ. Μέρκελ δήλωσε από μικροφώνου: «Το διασκεδάζω, ενοχλώ κάποιους ανθρώπους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:40