search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:56
MENU CLOSE

Παλαιές και νέες ξενοδοχειακές μονάδες διεκδικούν τα σκήπτρα της αγοράς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2046
8-11-2018
14.11.2018 04:00
resort-2.jpg

Μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο και ειδικότερα στην ξενοδοχειακή αγορά αναμένεται να ξεκινήσουν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για έργα συνολικής αξίας περίπου δύο δισ. ευρώ, γεγονός που υπόσχεται πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, την τόνωση των τοπικών οικονομιών και τη βελτίωση του τουριστικού προφίλ της χώρας.

Η επένδυση που ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτές που θα ξεκινήσουν σύντομα είναι σίγουρα το Atalanti Hills. Πρόκειται για τεράστιο project, προϋπολογισμού 1,5 δισ., το οποίο πρόσφατα μπήκε σε ΦΕΚ ύστερα από γραφειοκρατικό «λαβύρινθο» διάρκειας τουλάχιστον δέκα ετών.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του έργου είναι ότι σχεδιάζεται στην περιοχή Έξαρχος του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, σε έκταση 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων.

Εκτός από το Atalanti Hills, μεγαλεπήβολα σχέδια για επενδύσεις κάνει και ο όμιλος ΤΕΜΕΣ που ελέγχει το Costa Navarino. Μεταξύ άλλων ετοιμάζει πέντε νέα, υψηλού επιπέδου ξενοδοχεία στη Μεσσηνία, ενώ μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει την ολική ανακαίνιση του Hilton που θα αλλάξει μορφή ριζικά μέχρι το 2021, χωρίς μάλιστα να διακοπεί η λειτουργία του. Οι επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Αταλάντη, η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Λοκρός, την οποία έχουν συστήσει από κοινού η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Europa Capital μαζί με την Prufrock Investments. Η Europa Capital αποτελεί μέλος του Rockefeller Group, το οποίο ανήκει στη Mitsubishi Estate Co που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ιαπωνία με αντικείμενο τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έργων real estate.

Το τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills απέχει περίπου 10 χλμ. από τη θάλασσα, με το business plan της επένδυσης να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων («Νότος», «Ζέφυρος», «Βορράς») συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Από το περίπου 1,5 δισ. ευρώ, κατά την πρώτη– πενταετούς διάρκειας – φάση θα τοποθετηθούν έως 600 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 8.000 θέσεις εργασίας.

Τι περιλαμβάνει το ΦΕΚ

Η έκταση επιφάνειας 12,3 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή Έξαρχος της Αταλάντης Δήμου Λοκρών όπου θα αναπτυχθεί το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα Atalanti Hills, χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τη δημοσίευση του ΦΕΚ αναμένεται να διαδεχτεί η ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της έκδοσης άδειας δόμησης για την οποία υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα ενός περίπου χρόνου.

Τι προβλέπει η απόφαση

Εντός της έκτασης που χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως ΠΟΤΑ, η επένδυση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί ως εξής:

– Ενότητα «Νότος». Επιτρέπεται η ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος αποτελούμενου από: α) ξενοδοχείο πέντε αστέρων δυναμικότητας 848 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας 1.677 κλινών και γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή, β) υβριδικό κέντρο υδροθεραπείας (SPA), συνεδριακό κέντρο, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εμπορικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εστίασης – αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις τένις και αθλοπαιδιών, παιδότοπος, υπηρεσίες, ελικοδρόμιο.

– Ενότητα «Ζέφυρος». Επιτρέπεται η ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος αποτελούμενου από: α) ξενοδοχείο πέντε αστέρων δυναμικότητας 1.015 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας 2.012 κλινών και γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή, β) υβριδικό κέντρο υδροθεραπείας (SPA), εμπορικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εστίασης – αναψυχής, εκκλησίας, αθλητικές εγκαταστάσεις τένις, αθλοπαιδιών και δραστηριοτήτων όπως extreme sports, τοξοβολία, ποδήλατο βουνού κ.λπ.

– Ενότητα «Βορράς». Επιτρέπεται η ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος αποτελούμενου από: α) ξενοδοχείο πέντε αστέρων δυναμικότητας 1.127 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας 2.193 κλινών και γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή, β) εγκαταστάσεις εμπορικών χρήσεων και αναψυχής, πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις (τένις, κολύμβηση, αθλοπαιδιές, υδάτινο πάρκο – water park).

Η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση είναι περίπου 422.000 τ.μ., μέγεθος που κατανέμεται ανά ενότητα. Όπως ακόμη προβλέπει το ΦΕΚ, για το σύνολο των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων εντός της ΠΟΤΑ η συνολική δόμηση που επιτρέπεται να διατεθεί για την ανάπτυξη των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προς πώληση ή μακροχρόνια εκμίσθωση ανέρχεται σε 294.063 τ.μ. και δεν μπορεί να ξεπερνά τις 2.941 κάθετες διηρημένες ιδιοκτησίες. Προβλέπεται ακόμη μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 13,50 μέτρων για τα ξενοδοχεία και 7,50 μ. για τις κατοικίες.

Η ανάπτυξη του σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος θα λάβει χώρα σταδιακά, σε βάθος πολλών χρόνων από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

ΤΕΜΕΣ: Σχέδια για 5 νέα ξενοδοχεία στη Μεσσηνία και ανανέωση Hilton

Σημαντικές επενδύσεις προγραμματίζει για τα επόμενα χρόνια η ΤΕΜΕΣ, η εταιρεία που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Costa Navarino, αλλά και το 50% του Hilton Athens.

Ειδικότερα σχεδιάζει την κατασκευή πέντε νέων ξενοδοχείων στη Μεσσηνία και τον εκσυγχρονισμό του Hilton Αθηνών, επενδύοντας σε πρώτη φάση πάνω από 190 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, δυο ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα Navarino Waterfront και Navarino Bay θα βρίσκονται στην περιοχή της Γιάλοβας, ενώ τρία ακόμη ξενοδοχεία με ονομασία Navarino Blue (δυο πεντάστερα και ένα τετράστερο) θα κατασκευαστούν στην περιοχή Βελίκα στον Μεσσηνιακό Κόλπο.

Ειδικότερα το Navarino Bay πήρε άδεια για έναρξη εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020. Θα περιλαμβάνει 51 σουίτες, 48 βίλλες με πισίνες και γήπεδο γκολφ. Το κεφάλαιο που θα δαπανηθεί για την κατασκευή τους ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ.

Το Navarino Waterfront Hotel πήρε άδεια έναρξης εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 και θα λειτουργήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Θα περιλαμβάνει 162 δωμάτια και σουίτες και 47 μεζονέτες τριών και τεσσάρων δωματίων. Το κεφάλαιο που θα δαπανηθεί για την κατασκευή θα ανέλθει στα 75 εκατ. ευρώ.

Επίσης η ΤΕΜΕΣ σχεδιάζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Hilton Athens.

Σκοπός είναι η ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του ξενοδοχείου. Οι δομικές αλλαγές αναμένεται να διαρκέσουν δυο έτη, με το πρόγραμμα να ξεκινά το 2019 και να ολοκληρώνεται το 2021.

Μάλιστα, στόχος της διοίκησης είναι το ξενοδοχείο να συνεχίσει τη λειτουργία του κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Τα υφιστάμενα 506 δωμάτια θα μετατραπούν σε 126 πολυτελείς κατοικίες και 239 δωμάτια υψηλών προδιαγραφών. Επίσης θα υπάρχουν ιδιωτικά clubs με εστιατόρια διακεκριμένων Brands, club υγείας κ.λπ.

Οι παραπάνω επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ προστίθενται στα ήδη λειτουργούντα ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Westin Resort (το οποίο ξεπέρασε τις 78.000 διανυκτερεύσεις το 2017) και Romanos Resort (που το 2017 κατέγραψε πάνω από 32.000 διανυκτερεύσεις).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:56