search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:42
MENU CLOSE

Δήμος Αθηναίων: Στο κυνήγι υποψηφίου που «θα κερδίσει»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2047
15-11-2018
15.11.2018 04:00
dimarxeio.jpg
 
Μηνύματα Τσίπρα «εντός κι εκτός» για τον δήμο της Αθήνας – Καθυστερήσεις στην ανακήρυξη υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους δύο μεγάλους δήμους της χώρας
 
Η αναζήτηση υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι η εξεύρεση υποψηφίου που να μπορεί να «κοντράρει» στα ίσα τον Κώστα Μπακογιάννη αποδεικνύεται δύσκολο έργο. Πολλώ δε μάλλον που ο χρόνος πιέζει, ενώ, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη, οι προβολείς έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η αναζήτηση προσώπου να γίνεται υπό το έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ και, κατ’ επέκταση, είναι πιο εύκολο να «καούν» ονόματα που ακούγονται στο παρασκήνιο.
 
Στο μεταξύ οι τελευταίες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν ότι τουλάχιστον στη σκέψη του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο πήχης είναι ψηλά και το πρόσωπο που αναζητείται θα πρέπει να είναι ευρύτερης αποδοχής.
 
Ειδικότερα, για να τα πάρουμε από την αρχή, το απόγευμα της Τρίτης, μετά το γαϊτανάκι σεναρίων για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, διαρροές από αρμόδιες πηγές προς ΜΜΕ ανέφεραν πως ο «Βηματοδότης» (η γνωστή στήλη του «Βήματος») απέδωσε λανθασμένα τα όσα είπε ο πρωθυπουργός μετά τη συνέντευξη στον Alpha την περασμένη Πέμπτη στους ιθύνοντες του καναλιού, ότι δηλαδή ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόσωπο που «δεν ξέρει να χάνει».
 
Η απόδοση των λεγομένων του πρωθυπουργού κατ’ αυτόν τον τρόπο οδήγησε τα ΜΜΕ να ψάχνουν σε πρόσωπο προερχόμενο από τον αθλητισμό – πέρα από τις διάφορες υποθέσεις στα δημοσιογραφικά γραφεία, δημόσια «έπαιξε» για λίγο το όνομα του πρώην μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού Φραγκίσκου Αλβέρτη που διαψεύστηκε αμέσως.
 
Οι παραπάνω πηγές διέψευδαν τόσο το «αθλητικό» προφίλ όσο και άλλα λαμπερά ονόματα και διεμήνυαν ότι ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για «πρόσωπο – έκπληξη που δεν ξέρει να χάνει», αλλά για πρόσωπο το οποίο «δεν θα κατέβει για να χάσει αλλά για να κερδίσει τη μάχη».
 
Ο στόχος και η εναλλακτική
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που φαίνεται να θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός είναι ότι ο υποψήφιος που θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί να είναι απλώς μια αξιοπρεπής λύση, αλλά θα κατέβει για να διεκδικήσει τον δήμο ή, αλλιώς, «να κερδίσει τη μάχη». Το ερώτημα είναι αν αυτό περιέχει μήνυμα και προς το κόμμα, μεγάλη μερίδα του οποίου φέρεται να αποκρυσταλλώνει την προτίμησή της στην κομματική υποψηφιότητα του νυν υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου.
 
Ο τελευταίος έχει άριστα διαπιστευτήρια εντός του κόμματος και κάποιοι βλέπουν στο πρόσωπό του τη δυνατότητα επανάληψης της επιτυχημένης υποψηφιότητας Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος έχασε στο νήμα από τον νυν δήμαρχο Γιώργο Καμίνη. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν ο νυν υφυπουργός Εργασίας έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τον δήμο – αφού ο πρωθυπουργός εκεί πλέον θέτει τον πήχη – καθώς θεωρείται στενά κομματικό πρόσωπο, που δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη διείσδυση σε ευρύτερα ακροατήρια πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η δε συγκυρία είναι πολύ διαφορετική από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, καθώς τότε οι υποψηφιότητες στον δήμο όσο και την περιφέρεια φάνηκε να αξιοποιούν την ανοδική δημοσκοπική δυναμική που κατέγραφε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όντας αξιωματική αντιπολίτευση και έχοντας ακόμη αντιμνημονιακή ρητορική, εξέφραζε (και καλλιεργούσε) την ευρύτερη προσδοκία ανατροπής του παλαιού πολιτικού συστήματος όσο και του μνημονιακού καθεστώτος.
 
Ο ίδιος ο Νάσος Ηλιοπούλος πάντως, το πρωί της Τρίτης (πριν υπάρξουν οι παραπάνω διευκρινιστικές διαρροές για τη φράση του πρωθυπουργού) δήλωσε τη διαθεσιμότητά του μέσω της ΕΡΤ καθώς, ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος και αν τον ενδιαφέρει ο Δήμος Αθηναίων, σημείωσε ότι η επιλογή υποψηφίου είναι θέμα συλλογικής απόφασης του κόμματος, ωστόσο, αν του γινόταν πρόταση, θα την έβρισκε τιμητική και δεν θα μπορούσε να αρνηθεί.
 
Μένει να φανεί αν θα αποτελέσει την κομματική «εναλλακτική» στην περίπτωση που τελικά δεν καταστεί δυνατόν να βρεθεί το πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής που κατά τη λογική Τσίπρα μπορεί να κερδίσει τη μάχη για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, μάχη που, σε αντίθεση με άλλους δήμους, έχει κατεξοχήν πολιτικό χαρακτήρα.
 
Ο «γρίφος» του Μπουτάρη
Κι ενώ η αναζήτηση για τον Δήμο Αθηναίων συνεχίζεται, σε εκκρεμότητα παραμένει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ο Τσίπρας έχει εκδηλώσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες στον Γιάννη Μπουτάρη, όμως ο νυν δήμαρχος, που μετράει ήδη δύο θητείες στο τιμόνι της πόλης, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη υποψηφιότητα. Υπάρχουν δε εκτιμήσεις ότι μπορεί και να μην κατέβει.
 
Το θέμα είναι πως, όσο ο Μπουτάρης δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, καθυστερεί και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ύστερα θα κληθεί να αναζητήσει νέο πρόσωπο. Ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια περί της εναλλακτικής λύσης, που θα μπορούσε να είναι 31χρονη υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία πάντως δηλώνει προσεκτικά αφοσιωμένη στο υπουργείο. Άλλωστε προς το παρόν ισχύει η στήριξη Τσίπρα σε Μπουτάρη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:40