search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:23
MENU CLOSE

Απόλυτη ανατροπή: Την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία εξετάζει ο Λευκός Οίκος

15.11.2018 17:35
Απόλυτη ανατροπή: Την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία εξετάζει ο Λευκός Οίκος - Media

 

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερίσχυσε των πραξικοπηματιών, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν άρδην θέση σχετικά με το «μήλον της Έριδος» τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ως υπεύθυνο για το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το NBC, o Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εκδόσει τον Γκιουλέν στην Τουρκία, ικανοποιόντας ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας.

Τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι της αμερικανικής προεδρίας είχαν ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν νομικές οδούς για την έκδοση του Τούρκου κληρικού, σε μία προσπάθεια να πείσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει τις πιέσεις στην Σαουδική Αραβία, σχετικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.
 
Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει οδηγίες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI για να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση της έκδοσης του Γκιουλέν. Όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι ο Λευκός Οίκος ζητά περισσότερες λεπτομέρειες για το καθεστώς παραμονής του Γκιουλέν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Γκιουλέν ζει στην Πενσιλβάνια, ενώ ο Ερντογάν τον κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2016. Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιουλέν θεωρείται ως ο πνευματικός πατέρας του Ερντογάν.
 
Το NBC απευθύνθηκε για επιβεβαίωση ή διάψευση στο FBI και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, χωρίς, ωστόσο να λάβει απάντηση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:20