search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:04
MENU CLOSE

Κατάθεση φωτιά: Ο Ελ Τσάπο έδινε μίζες σε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους – Και της Ιντερπόλ

15.11.2018 20:05
Γάζωσαν με 155 σφαίρες τον αστυνομικό που συνέλαβε τον γιο του Ελ Τσάπο  (Video) - Media

 

Ο Χοακίν Γκουσμάν, ή Ελ Τσάπο, και το καρτέλ Σιναλόα κατέβαλαν πολλές μίζες στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Μεξικού, στην αστυνομία, τον στρατό, ακόμα και στην Interpol, κατέθεσε σήμερα ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του καρτέλ, την τρίτη ημέρα της δίκης του Μεξικανού εμπόρου ναρκωτικών στη Νέα Υόρκη.

Ο μάρτυρας Χεσούς Σαμπάδα, ο αδελφός του οποίου Ισμαέλ Μάγιο Σαμπάδα φέρεται να συνδιοικούσε το καρτέλ μαζί με τον Ελ Τσάπο, περιέγραψε με λεπτομέρειες τις δαπάνες του καρτέλ, με στόχο να προστατεύσει τις επιχειρήσεις μεταφοράς τόνων κολομβιανής κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ.

Ο Χεσούς Σαμπάδα, που παραμένει φυλακισμένος στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του το 2008, αφηγήθηκε με λεπτομέρειες, ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν, πως ο ίδιος προσωπικά «λάδωνε» επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μεξικό, της ομοσπονδιακής αστυνομίας για τις μεταφορές κι «επίσης της Ιντερπόλ».

«Οι μίζες για τους δημοσίους λειτουργούς της πόλης του Μεξικού ισοδυναμούσαν με περίπου 300.000 δολάρια τον μήνα» διαβεβαίωσε ο 57χρονος άνδρας, που εργάστηκε 20 χρόνια για το καρτέλ και εμφανίζεται ως μάρτυρας κλειδί της κατηγορούσας αρχής.

Ο Χοακίν Γκουσμάν, που φορούσε σκούρο κοστούμι και γραβάτα, άκουγε με προσοχή τον πρώην συνεργάτη του, η κατάθεση του οποίου θα συνεχιστεί σήμερα.

Μία ημέρα πριν, ο Χεσούς Σαμπάδα εξήγησε λεπτομερώς το πώς λειτουργούσε το καρτέλ, το οποίο, σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, εξήγαγε περίπου 154 τόνους κοκαΐνης στις ΗΠΑ το διάστημα 1989-2014.

Την ώρα που ο συνήγορος υπεράσπισης παρουσίασε τον Ελ Τσάπο σαν τον αποδιοπομπαίο τράγο της μεξικανικής κυβέρνησης, ο Χεσούς Σαμπάδα διαβεβαίωσε χθες ότι ο Ελ Τσάπο διοικούσε το καρτέλ μαζί με τον αδελφό του Ισμαέλ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:03