search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:31
MENU CLOSE

Γερμανικός Τύπος: Πιο πιθανό ένα σκληρό Brexit

15.11.2018 20:35
ΕΕ για Brexit: Μόνη βάση συζήτησης, η συμφωνία της Μέι - Media

 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Μ. Βρετανία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Brexit αποτελούν το κεντρικό θέμα σχολιασμού στον γερμανικό Τύπο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί τις παλινωδίες από το Λονδίνο, οι οποίες τερματίζουν την εξαιρετικά βραχύβια αισιοδοξία που υπήρξε χθες Τετάρτη για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την ΕΕ. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σχολιάζει: «Οι ευρωπαίοι εταίροι του Ηνωμένου Βασιλείου πίστεψαν ότι ολοκληρώθηκε ένας σημαντικός γύρος στον δρόμο προς το Brexit, δεδομένου ότι το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο είχε εγκρίνει το σχέδιο της συμφωνίας εξόδου (σ.σ. Brexit). Υποτίθεται. Ωστόσο, με κάθε παραίτηση που γίνεται γνωστή από το Λονδίνο εντείνεται και πάλι το αίσθημα απαισιοδοξίας. Ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο χωρίς συμφωνία, να υπάρξει δηλαδή ένα ‘σκληρό Brexit’ όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά είναι ίσως μεγαλύτερος από ποτέ. Από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο με απογοήτευση και πικρό ρεαλισμό, ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική λύση. Όμως ούτε καν όσοι αρέσκονται να πιστεύουν στον βρετανικό πραγματισμό δεν θα πόνταραν πολλά χρήματα ότι θα βρεθεί μια τέτοια λύση».

Η Die Welt κάνει λόγο για αυταπάτες από τις οποίες πάσχει, όπως γράφει, η βρετανική κοινωνία. «Απέναντι σε όνειρα και ουτοπίες, σε ψευδαισθήσεις και ελκυστικά συνθήματα, ένας λογικός άνθρωπος σαν την Τερέζα Μέι δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα –κι αυτό στη χώρα του πραγματισμού! Η πλειοψηφία της βρετανικής κοινωνίας ζει εδώ και αρκετό καιρό στο βασίλειο των ψευδαισθήσεων. Προφανώς χρειάζεται μια πρόσκρουση για να ξυπνήσει. Κανένας Ευρωπαίος δεν μπορεί να είναι χαρούμενος για αυτό. Όχι επειδή οι Βρετανοί θα πάψουν να εμβάζουν στην ΕΕ επτά δις ευρώ ετησίως. Το καταστροφικό της υπόθεσης είναι ότι θα μειωθεί δραστικά η ισχύς της Δύσης», επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, καλώντας Γερμανία και Γαλλία να οικοδομήσουν τάχιστα μια τριμερή συμμαχία με τη Μ. Βρετανία.

Στη γραμμή της προσέγγισης με το Λονδίνο κινείται και το σχόλιο της Hamburger Abendblatt, και μάλιστα με ακόμη πιο τολμηρό τρόπο: «Ήρθε η ώρα να γίνει στους Βρετανούς μια πρόταση που θα είναι καλύτερη από κάθε είδους Brexit. Το ζητούμενο δεν θα πρέπει να είναι μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων της αποχώρησης, αλλά των όρων της παραμονής. Η Ευρώπη δεν θα επεδείκνυε αδυναμία, αλλά ισχύ εάν συζητούσε για θέματα που παλαιότερα είχαν κάνει ισχυρούς τους αντιπάλους της: Καλύτερα να ξαναγίνει διαπραγμάτευση περί εθνικής κυριαρχίας, μετανάστευσης, γραφειοκρατίας και επικουρικότητας, παρά να υπάρξει διαζύγιο», υπογραμμίζει η εφημερίδα του Αμβούργου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:31