search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:43
MENU CLOSE

Στο ίδιο μήκος κύματος Τσίπρας – Ιερώνυμος

17.11.2018 07:19
Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου - Media

 

Στάση αποφασιστικότητας επιδεικνύει το Μαξίμου  απέναντι στην ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας η οποία απορρίπτει το σκέλος του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα -Ιερώνυμου  αναφορικά με την μισθοδοσία των κληρικών. Με ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο εξαιρεί το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση δηλώνοντας ότι «το καθεστώς μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη  και απόφαση της Πολιτείας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας συνεχίζεται για τα θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» (έκφραση που παραπέμπει στα περιουσιακά όπως άλλωστε και στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου) με την πλευρά της Πολιτείας να εκπονεί άμεσα Σχέδιο Νόμου το οποίο θα θέσει σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το θέμα της μισθοδοσίας διαχωρίζεται εμφανώς, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι δεν αποτελεί θέμα περαιτέρω συζήτησης από την πλευρά της Πολιτείας.

Ωστόσο, κατά πληροφορίες τα ζητήματα της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως θα διαμορφωθούν μετά και τις παρατηρήσεις τις Επιτροπής  που θα λάβει υπόψη της η κυβέρνηση, αλλά και το ζήτημα της μισθοδοσίας θα προωθηθούν ως ένα ενιαίο νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, δεδομένου ότι δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν η στάση αυτή του Μαξίμου αναιρεί το κλίμα συναίνεσης που εκπέμφθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι η ανακοίνωση δεν στρέφεται κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παρέπεμπαν δε στην δήλωσή του με την οποία χαιρετίζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου και τη συνέχιση του διαλόγου για τα θέματα «κοινού ενδιαφέροντος».

Από την άλλη το «κάθετο» των ανακοινώσεων τόσο της Ιεράς Συνόδου (και βέβαια το κλίμα της συνεδρίασης που προηγήθηκε) όσο και του Μαξίμου για το θέμα της μισθοδοσίας δημιουργούν ερωτηματικά για το αν οι δύο πλευρές οδηγούνται σε σύγκρουση.  

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου επιχειρεί να στείλει ένα πρώτο μήνυμα μη υπαναχώρησης: 

  • λαμβάνοντας ενδεχομένως υπόψη και τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία έκανε λόγο για «φιάσκο», «κατάρρευση» της συμφωνίας, αλλά και του αφηγήματος  περί 10.000 νέων προσλήψεων στο Δημόσιο στη θέση των κληρικών
  • Εκτιμώντας ότι έχει περιθώρια άσκησης πίεσης στο βαθμό που οι δεν εμφανίστηκαν συμπαγείς (παρά το ομόφωνο του ανακοινωθέντος).

Το «παράθυρο» των εγγυήσεων – «Κλειδί» το νομοσχέδιο

Από εκεί και πέρα μένει να φανεί αν υπάρχει περιθώριο οι ιεράρχες να αναπροσαρμόσουν τη στάση του για τη μισθοδοσία στην περίπτωση που η Ειδική Επιτροπή κρίνει ότι στο νομοσχέδιο  που θα φέρει η κυβέρνηση και όπως είπαμε θα είναι ενιαίο, αποσαφηνίζονται οι εγγυήσεις της Πολιτείας για το καθεστώς μισθοδοσίας και τα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, παρά το αυστηρό ύφος της ανακοίνωσης, όταν ρωτήθηκε αν το θέμα της μισθοδοσίας παραμένει στο τραπέζι του διαλόγου  απάντησε πως «θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα» και τόνισε το σημείο της ανακοίνωσης περί του διαλόγου με την Πολιτεία ο οποίος συνεχίζεται (άρα δεν υπάρχει διάθεση ρήξης με την Πολιτεία). Και συμπλήρωσε, κάνοντας πιο ξεκάθαρη την απάντησή του:  «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».

Άλλωστε στην κατεύθυνση του συμβιβασμού μέσω ενισχυμένων εγγυήσεων από πλευράς Πολιτείας έδειξε στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ιερώνυμος πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Και βάση αυτού διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε προσωπικά για την παροχή αυτών των εγγυήσεων: 

«Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:42