search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:38
MENU CLOSE

Βρέθηκε η σημαία που θρυλείται ότι καλύφθηκε o δολοφονημένος από φασίστες, ποιητής Γκαρθία Λόρκα;

19.11.2018 07:28
Βρέθηκε η σημαία που θρυλείται ότι καλύφθηκε o δολοφονημένος από φασίστες, ποιητής Γκαρθία Λόρκα; - Media

 

Η Αργεντίνα δικαστής Μαρία Σερβίνι δε Κούβρια (Maria Servini de Cubria), υπεύθυνη για τη μοναδική έρευνα στον κόσμο που ασχολείται με τα εγκλήματα του Φρανκισμού στην Ισπανία, ζήτησε να πραγματοποιηθεί η γενετική ανάλυση μιας σημαίας, με την οποία ενδέχεται να είχε καλυφθεί το σώμα του ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα μετά την εκτέλεσή του από τις δυνάμεις του Ισπανού δικτάτορα στις 18 Αυγούστου 1936.

Την εξέταση πραγματοποιεί η Ομάδας Δικαστικής Ανθρωπολογίας της Αργεντινής (EAAF), ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μη κυβερνητικό επιστημονικό ίδρυμα, το οποίο τα τελευταία 34 χρόνια έχει βοηθήσει να ανακτηθούν και αναγνωρισθούν σε 40 χώρες τα λείψανα θυμάτων πολιτικής βίας.

Μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου στην τοπική εφημερίδα La Nacion, η δικαστής ενημερώθηκε ότι σε ένα ιδιωτικό μουσείο της κοινότητας Παρέρα, στην αργεντίνικη Πάμπα, φυλάσσεται μία σημαία που θρυλείται ότι είχε τυλιχθεί γύρω από το σώμα του δολοφονημένου ποιητή. Ένας Ισπανός πολιτοφύλακας, ονόματι Ντομινίκ Μοράν, που βρισκόταν στο πεδίο εκτέλεσης της Γρανάδας όπου εκτελέσθηκε ο Γκαρθία Λόρκα, διηγήθηκε πως ο επικεφαλής του είχε λυπηθεί στη θέα του άψυχου σώματος του μεγάλου δραματουργού και είχε καλύψει τη σορό του με τη σημαία, λίγο προτού την πετάξουν στον ομαδικό τάφο.

Ο Μόραν, ο οποίος απολύθηκε από το στράτευμα λόγω κώφωσης από έκρηξη βόμβας, μετανάστευσε αργότερα στην Αργεντινή. Δεν είναι σαφείς οι συνθήκες για το πώς κατόρθωσε και απέσπασε τη σημαία. Αλλά αυτό το κομμάτι ύφασμα, το οποίο στη συνέχεια πλύθηκε από τη νύφη του παλιού πολιτοφύλακα, φέρει τρεις τρύπες από σφαίρες και κηλίδες αίματος που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στη σορό του ποιητή, του οποίου ο τάφος ακόμη αγνοείται. Μετά την πληροφόρησή της για την ύπαρξη της σημαίας, η δικαστής Σερβίνι, διέταξε να παράδοσή της από το μουσείο El Tordillo και την εξέτασή της.

Μόλις αποκτηθεί το γενετικό προφίλ της σημαίας, η δικαστής προτίθεται να διασταυρώσει τα ευρήματα με το δείγμα κάποιου κοντινού συγγενούς του Λόρκα. Έχοντας γνώση ότι κάποιοι συγγενείς του δεν έχουν πρόθεση να συνεργασθούν, η Σερβίνι εξετάζει και το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συνδρομή των αμερικανικών Αρχών, ώστε να εκταφεί η σορός του πατέρα, ή του αδελφού του. Εάν το προκύπτον DNA αντιστοιχεί σε άρρενα, θα χρειασθεί να εξετασθεί ο κατάλληλος συσχετισμός με μέλος της οικογένειας ώστε να προκύψει βιολογική σύνδεση.

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας της δικαστίνας από την Αργεντινή, ο φάκελος για τα εγκλήματα επί Φράνκο περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αναφορές για 147 σορούς και περισσότερους από 29.200 τάφους και έχει πλέον ξεχειλίσει από έγγραφα και τεκμήρια.

Η δικαστής προ ολίγων ημερών δέχθηκε να συμπεριληφθεί στους ενάγοντες της υπόθεσης και η γυναικεία οργάνωση Link Women Worldwide, η οποία διεκδικεί ώστε να συμπεριληφθούν στα εγκλήματα πολέμου που διερευνά η Σερβίνι και τα εγκλήματα κατά γυναικών. Η διεθνής οργάνωση θεωρεί πως όλες οι φρικαλεότητες που βίωσαν οι γυναίκες των Ρεπουμπλικανών, ως μέθοδος αντιποίνων και εν είδει διδάγματος και φρονιματισμού προς τους συζύγους τους, εντάσσονται στο πλαίσιο ενός γενικευμένου, σκόπιμου και συστηματικού σχεδίου εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων που είχε μεθοδεύσει το καθεστώς του Φράνκο. Μάλιστα, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Μάξιμο Κάστεξ, ζήτησε να εξετασθούν σχετικά τέσσερις μάρτυρες, δύο γυναίκες 83 ετών, και άλλες δύο, 88 και 89 ετών αντίστοιχα, στο πλαίσιο της καταγγελίας που κατέθεσε η οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, η δικαστής παρέλαβε έκθεση από το Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία επιβεβαιώνεται πως το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν οδηγίας του 5ου τμήματός του, απέρριψε τις τελευταίες δύο αιτήσεις δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί από την Αργεντινή. Σε μία από αυτές, το αίτημα αφορούσε την ανάκριση του πρώην υπουργού του Φράνκο Ροδόλφο Μαρτίν Βίλια και η δικαστής είχε ζητήσει να της επιτραπεί να ταξιδεύσει στην Ισπανία στο μεταξύ 22 και 26 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορεί να παραστεί την ανάκρισή του ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου. Η Σερβίνι είχε βασισθεί στην ευνοϊκή στάση της Ισπανίδας Υπουργού Δικαιοσύνης Ντολόρες Κοσπέδαλ, η οποία είχε τονίσει πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα επεξεργαστεί όλα τα αιτήματα για συνδρομή, συμμορφούμενη στο διεθνές δίκαιο. Η εν λόγω δήλωση καλής θέλησης δεν συγκίνησε όμως το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Το δεύτερο αίτημα συνδρομής της Σερβίνι αφορούσε ακριβώς την αποστολή από το ισπανικό υπουργείο των Εσωτερικών της δικογραφίας και των στοιχείων που αφορούσαν την εξαφάνιση και τον θάνατο του Λόρκα. «Το όχι μας ανακοινώθηκε προ ολίγου καιρού, όμως εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες», σχολίασαν δικαστικές πηγές της Αργεντινής.

 

Πηγή: El Publico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:37