search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:54
MENU CLOSE

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Θα έχουμε άσχημες εξελίξεις αν η κυβέρνηση δράσει μονομερώς

19.11.2018 09:42
Λυκουδέσι Μεσσηνίας: Ξέρουν ήδη το αποτέλεσμα των εκλογών  - Media

 

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως θα υπάρξουν «πολύ άσχημες εξελίξεις» στην Ιεραρχία εάν η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στην δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους – Εκκλησίας απηύθυνε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Ο κ. Χρυσόστομος, που αποχώρησε οργισμένος από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή, υποστήριξε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου έχουν προκαλέσει την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του.

Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κινηθεί μονομερώς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας θα βρεθούν προ των ευθυνών τους, συμπλήρωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου πως η μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Κράτους.

Δεν φάνηκε πάντως να στηρίζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του κ. Ιερώνυμου ούτε να στηρίζει την συζήτηση περί διαδοχής του, λέγοντας πως όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζει προκλήσεις οι συζητήσεις για την αρχηγεία συνιστούν «αντιπερισπασμό».

Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως η δημοσιοϋπαλληλική σχέση για τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Ιεραρχία. Προσέθεσε με νόημα πως όλα τα υπόλοιπα σώματα της Εκκλησίας οφείλουν να σεβαστούν αυτήν την τοποθέτηση των μητροπολιτών στις περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Κράτος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συμπεριφέρεται με «απαράδεκτο» και «απαξιωτικό» τρόπο στην Εκκλησία, ενώ επέκρινε τον αρχιεπίσκοπο πως επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Χρυσόστομος εκτίμησε πάντως πως η όλη διαβούλευση για την αναμόρφωση της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας θα απαιτήσει πολύ χρόνο ακόμα, υπολογίζοντας πως δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:54