search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:13
MENU CLOSE

Δούρου: Τα Κύθηρα πρότυπο της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων

19.11.2018 13:28
Δούρου: Τα Κύθηρα πρότυπο της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων - Media

 

Τα Κύθηρα δίνουν το παράδειγμα της ορθολογικής, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δίκαιης και χρηστής διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά τη σημερινή επίσκεψή της στο νησί προκειμένου να ενημερωθεί για τα υπό εξέλιξη έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Η κ. Δούρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία αποπεράτωσης του συγκεκριμένου έργου με το οποίο, όπως επισήμανε, «διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί για τουλάχιστον 30 χρόνια».

Επίσης η περιφερειάρχης χαρακτήρισε σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα και την αποκατάσταση των 2 ΧΑΔΑ (Κυθήρων και Αντικυθήρων) για τους οποίους η Ελλάδα πλήρωνε 320.000 ευρώ πρόστιμο ετησίως (80.000 ευρώ/ΧΑΔΑ/εξάμηνο).

Αναφερόμενη στο έργο του ΧΥΤΥ σημείωσε ότι πρόκειται για έργο του ΠΕΠ Αττικής που εντάχθηκε το 2015, ουσιαστικά όμως ξεκίνησε το 2017 διότι υπήρξαν δικαστικές προσφυγές κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Σημείωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός μαζί με τα υποέργα ανέρχεται στα 7,65 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή 2 υπερσύγχρονων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα αλλά και στα απομακρυσμένα Αντικύθηρα.

Την περιφερειάρχη συνόδευσαν στα Κύθηρα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχειριστικού του ΠΕΠ Αττικής Δημήτρης Δρόσης και ο δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Όσον αφορά τις εργασίες στα Κύθηρα, όπως τόνισε ο δήμαρχος, έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του χώρου με τη ΔΕΗ, η περίφραξη, η περιμετρική και η εσωτερική τάφρος ομβρίων, το κυρίως κύτταρο και σειρά άλλων εργασιών, ενώ ήδη κατασκευάζονται και τα κτίρια.

Η πλήρης λειτουργία του χώρου προβλέπεται για το τέλος του 2019, ενώ ο χώρος μετά την ολοκλήρωσή του θα αποτελεί δημοτική υποδομή την οποία όμως θα διαχειρίζεται κατά το νόμο ο ΕΔΣΝΑ.

Αναφορικά με τα υποέργα, η κ. Μπιζά ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα δημοπρατήθηκε η προμήθεια 2 νέων απορριμματοφόρων, φορτωτή, μονάδας κομποστοποίησης κ.λπ., ενώ υπήρξε ανάδοχος για τα απορριμματοφόρα (για τις υπόλοιπες προμήθειες θα πρέπει να επαναληφθεί ο διαγωνισμός).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:12