search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:20
MENU CLOSE

Έρευνα: Το 10%-20% των παιδιών στην Ελλάδα πέφτουν θύματα κακοποίησης

19.11.2018 13:28
Έρευνα: Το 10%-20% των παιδιών στην Ελλάδα πέφτουν θύματα κακοποίησης - Media

 

«Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας να κάνουμε τον κόσμο πιο ασφαλή για τα παιδιά», τονίζουν, σε μηνύματά τους για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, οι δήμαρχοι Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης και Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ο κ. Ιωακειμίδης, στο μήνυμά του, αναφέρεται στην έκταση του φαινομένου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όπως σημειώνει, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, «κάθε χρόνο 73.000.000 αγόρια και 150.000.000 κορίτσια υφίστανται σεξουαλική παρέμβαση, ενώ το 2017 αφαιρέθηκαν από τον παγκόσμιο ιστό 259.000 εικόνες και βίντεο παιδικής κακοποίησης χάρη στην άμεση παρέμβαση 48 ανοιχτών γραμμών καταγγελιών που λειτουργούν σε 43 χώρες του κόσμου».

Ο ίδιος επισημαίνει πως τα παιδιά γίνονται θύματα σωματικής και συναισθηματικής βίας και ότι το 10%-20% των παιδιών στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πέφτουν θύματα διαφορετικών μορφών κακοποίησης. Επίσης, χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων, συμπληρώνοντας πως «εξαιτίας της πολυπλοκότητας του φαινομένου απαιτείται ευελιξία και συντονισμένη προσπάθεια σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης».

Ο κ. Σωφρόνης υπογραμμίζει ότι «σήμερα, σε όλον τον κόσμο, περίπου 500 εκατομμύρια έως και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά υφίστανται κακοποίηση κάθε χρόνο, ενώ τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια». Στην Ελλάδα, προσθέτει, «σχεδόν καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ιστορίες κακοποίησης παιδιών που συγκλονίζουν, ιδίως όταν συνειδητοποιούμε ότι συμβαίνουν στη διπλανή μας πόρτα. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς είναι ελάχιστα τα περιστατικά που καταγγέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η παιδική κακοποίηση ευδοκιμεί στη σιωπή, στη συγκάλυψη, στην αδιαφορία. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε ουσιαστικά τον τρόπο που ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε το φαινόμενο. Ένα παιδί που βιώνει τον πόνο και το φόβο της κακοποίησης, συνήθως, δεν θα ζητήσει τη βοήθειά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τη χρειάζεται».

Τέλος ο δήμαρχος Σαρωνικού προτείνει να ενημερωθούμε σωστά, ώστε να μάθουμε στα παιδιά μας να προστατεύουν τον εαυτό τους, και να επικοινωνήσουμε αμέσως με τους αρμόδιους φορείς εάν υποψιαστούμε ότι κάποιο παιδί βιώνει κακοποίηση ή παραμέληση στο περιβάλλον του. «Η άσκηση βίας ενάντια σε οποιοδήποτε παιδί δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας», τονίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δημοτικό Δίκτυο Εθελοντισμού Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Προστατεύοντας τα παιδιά μας», την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στις 19:00. Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη θα μιλήσει για την «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης», ενώ η ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου θα αναφερθεί στη «Σεξουαλική κακοποίηση: Βοηθήστε τα παιδιά να αντιδράσουν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30