search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:10
MENU CLOSE

Στο τέλος Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη

19.11.2018 14:02
Κορωνοϊός: Δύο σενάρια για την παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας - Media
 
Κυριολεκτικά στον «αέρα» βρίσκονται οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
 
Οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη, που εξαιρούν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία, παύουν να ισχύουν στις 31 Δεκεμβρίου και παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη περί αντικατάστασής τους, αν χρειαστεί, εν τούτοις, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.
 
Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται, είναι το κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει την επιδότηση από την πλευρά του Δημοσίου του ενός τρίτου της μηνιαίας δόσης που ορίζεται να πληρώνει ο δανειολήπτης του οποίου η πρώτη κατοικία προστατεύεται, εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως η τύχη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Και τότε θα απαιτηθεί η απαραίτητη συνεννόηση με τους θεσμούς. Το μέλλον των συγκεκριμένων διατάξεων θα το καθορίσει ο βαθμός αποσυμφόρησης των αιτήσεων των δανειοληπτών προς τα Ειρηνοδικεία για ρυθμίσεις των οφειλών τους. Έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρόσφατων τροποποιήσεων του νόμου και κυρίως εκείνο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε βάθος πενταετίας.
 
Σκοπός των παρεμβάσεων που είχαν γίνει το περασμένο καλοκαίρι ήταν να εντοπιστούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, ανέρχονται σε 40.000 και έχουν βρει καταφύγιο στις προστατευτικές διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας.
 
Ο νόμος Κατσέλη, που βαίνει προς τη λήξη του στα τέλη του χρόνου, χαρακτηρίζεται από σωρεία εκκρεμών υποθέσεων, που, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Καθημερινή», έφθασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στις 135.639. Ο χρόνος εκδίκασης αν και έχει επιταχυνθεί παραμένει αργός, ενώ αυξάνονται οι νέες αιτήσεις που υποβάλλονται από την πλευρά των οφειλετών.
 
Ενα κρίσιμο θέμα που μένει να διαπιστωθεί στο σύντομο διάστημα που απομένει έως τα τέλη του χρόνου είναι το κατά πόσον οι οφειλέτες θα γυρίσουν την πλάτη στον νόμο ενόψει της προοπτικής να υπάρξει ένας νέος πιο ευνοϊκός νόμος. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτεται τόσο από τις τράπεζες όσο και από τους θεσμούς, που θεωρούν ότι μέχρι σήμερα ο νόμος Κατσέλη λειτούργησε ως ομπρέλα για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το καθεστώς αυτό έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό μετά τις αλλαγές που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, με βασικότερη την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο, αλλά και για τους νέους αιτούντες.
 
Να σημειωθεί ότι σήμερα η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη αφορά σε σπίτια εμπορικής αξίας από 180.000 ευρώ έως και τις 280.000 ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των τραπεζών, καλύπτει το 95% όσων έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.
 
Στον σημερινό νόμο προβλέπεται επίσης η συνεισφορά του Δημοσίου, πληρώνοντας μέρος της δόσης, εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικος: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ. Η σχετική διάταξη, παρά το γεγονός ότι ισχύει από το 2015, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2019.
 
Πηγή: ofeiles.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:08