search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:51
MENU CLOSE

Η επιστολή 16 Δημοκρατικών κατά της Νάνσι Πελόζι

20.11.2018 11:33
ΗΠΑ: Θρίλερ κατασκοπίας - Γυναίκα έκλεψε υπολογιστή από το γραφείο της Πελόζι για να τον πουλήσει στους Ρώσους  - Media

 

Δεκαέξι Δημοκρατικοί γνωστοποίησαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα της Νάνσι Πελόζι για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθειά της να επανεκλεγεί, σχολιάζει το “Politico”.

Οι πληροφορίες για την επιστολή που είχαν υπογράψει οι διαφωνούντες, επιβεβαιώθηκαν χθες με τη δημοσιοποίησή της. Οι ίδιοι είπαν ότι η Πελόζι είναι μία “ιστορική προσωπικότητα” του Δημοκρατικού Κόμματος, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος.

“Η πλειοψηφία μας στηρίχτηκε στις πλάτες υποψηφίων που είπαν προεκλογικά ότι θα υποστηρίξουν μία νέα ηγεσία. Οι ψηφοφόροι στις ανταγωνιστικές εκλογικές περιφέρειες αλλά και σε παναμερικανικό επίπεδο θέλουν να δουν μία πραγματική αλλαγή στην Ουάσινγκτον”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ομάδα των Δημοκρατικών-μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στην επιστολή. “Υποσχεθήκαμε να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση κι έχουμε πρόθεση να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας”, τόνισαν.

Η επίδειξη δύναμης από τους εσωκομματικούς διαφωνούντες στην προεδρική υποψηφιότητά της αντανακλά το μέγεθος της πολιτικής πρόκλησης με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Πελόζι. Η ίδια έχει ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων για 16 χρόνια.

Η Πελόζι χρειάζεται 218 θετικές ψήφους από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα ψηφίσουν και θα δηλώσουν “παρών” στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια του σώματος στις 3 Ιανουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν κερδίσει πλειοψηφία 233 εδρών από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει για την Πελόζι ότι η προεδρική υποψηφιότητά της μπορεί να αντέξει τις αρνητικές ψήφους μόλις 15 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών.
Την επιστολή υπογράφουν 11 παλιά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, τέσσερις βουλευτές που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά, κι ένας υποψήφιος, ο Μπεν ΜακΑνταμς από την Γιούτα.

Την ίδια επιστολή δεν έχουν υπογράψει τουλάχιστον τρία ακόμη μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων που έχουν επιβεβαιώσει στο “Politico” την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα της Πελόζι. Πρόκειται για τον Κόνορ Λαμπ από την Πενσιλβάνια, την Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ από την Βιρτζίνια και τον Τζέισον Κρόου από το Κολοράντο.

Έτσι, ο αριθμός των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα της Πελόζι αυξάνεται σε 19. Οι βουλευτές αυτοί είναι αρκετοί για να στερήσουν από την Πελόζι την προεδρία του σώματος, στην περίπτωση που επιμείνουν στην άρνησή τους μέχρι την διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην ολομέλεια του σώματος.

Σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Νοεμβρίου θα διεξαχθούν τρεις επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις (Γιούτα, Τζόρτζια, Τέξας) που δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους, αλλά στην περίπτωση που τις έδρες αυτές κερδίσουν Δημοκρατικοί, τότε η Πελόζι θα έχει το αριθμητικό περιθώριο να καταψηφιστεί από 18 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών.

Η Πελόζι υποστηρίζει ότι θα κερδίσει την ψηφοφορία για την προεδρία, ενώ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει. Οι πολιτικοί της σύμμαχοι προβλέπουν ότι η ίδια θα συνεχίσει τον αγώνα για την εκλογή της μέχρι την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέχρι να φθείρει κοινοβουλευτικά τους αντιπάλους της.

“Η ηγέτης Πελόζι έχει εμπιστοσύνη στην υποστήριξη που λαμβάνει από τους παλιούς και τους νέους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας”, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ντριου Χάμιλ επισημαίνοντας ότι ποσοστό 94% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών δεν υπέγραψε την επιστολή.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής πάντως αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που έκανε η Πελόζι μέχρι σήμερα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την διεκδίκηση της προεδρίας του σώματος, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ωστόσο, οι πολιτικοί σύμμαχοί της δηλώνουν ότι έχουν στη διάθεσή τους χρονικό διάστημα μεγαλύτερου του ενός μηνός ώστε να μεταπείσουν τους επικριτές της.
Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Καθλίν Ράις που εκλέγεται με το Δημοκρατικό Κόμμα στη Νέα Υόρκη και θεωρείται ότι έχει ηγετική θέση στην ομάδα των επικριτών της Πελόζι, απέρριψε την κριτική ότι μόλις ένας μικρός αριθμός των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας υπέγραψε την επιστολή.

Η Ράις δήλωσε στο “Politico” ότι η Πελόζι είναι πιθανόν να κερδίσει την εσωκομματική -κεκλεισμένων των θυρών- ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα κι απαιτεί απλή πλειοψηφία. Όπως είπε η ίδια όμως, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι αντίθετα στην προεδρική υποψηφιότητα της Πελόζι θα επιμείνουν και θα εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ψηφοφορία της ολομέλειας. “Η ουσία του θέματος είναι ότι θα πάρει τις περισσότερες ψήφους στην ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά υπάρχουν αρκετές ψήφοι για να την σταματήσουν να γίνει πρόεδρος. Αυτό μετράει πραγματικά και η ίδια το γνωρίζει”, είπε η Ράις.

Μαζί με την Ράις την ίδια επιστολή υπέγραψαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων: Τιμ Ράιαν (Οχάιο), Σεθ Μούλτον (Μασαχουσέτη), Εντ Περλμούτερ (Κολοράντο), Κουρτ Σρέιντερ (Όρεγκον), Φίλεμον Βέλα (Τέξας), Μπιλ Φόστερ (Ιλινόι), Μπράιαν Χίγκινς (Νέα Υόρκη), Στέφεν Λιντς (Μασαχουσέτη), Λίντα Σάντσεζ (Καλιφόρνια) και Τζιμ Κούπερ (Τενεσί). Επίσης, την επιστολή υπέγραψαν οι νέοι βουλευτές Τζεφ Βαν Ντριου (Νιου Τζέρσι), Τζο Κάνινγκαμ (Νότια Καρολίνα), Μαξ Ρόουζ και Άντονι Μπρίντιζι (Νέα Υόρκη), αλλά κι ο υποψήφιος ΜακΑνταμς.
Η Πελόζι συνεχίζει κανονικά την προσπάθειά της και συναντάται με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που εκλέχθηκαν με την υπόσχεση για αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος. Η ίδια φαίνεται να κερδίζει από τις επαφές της με μία ομάδα διαφωνούντων.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:51