search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:23
MENU CLOSE

Ουγγαρία: Ο «σκληρός» με τους πρόσφυγες Όρμπαν έδωσε fast track άσυλο στον Γορύεφσκι

20.11.2018 12:53
Ουγγαρία: Ο «σκληρός» με τους πρόσφυγες Όρμπαν έδωσε fast track άσυλο στον Γορύεφσκι  - Media

Η Ουγγαρία χορήγησε άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρει η ουγγρική εφημερίδα Magyar Idok.

 

Η Ουγγαρία χορήγησε άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρει η ουγγρική εφημερίδα Magyar Idok.
 
Ο Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από 10 χρόνια στην εξουσία, διέφυγε από τη χώρα του έξι μήνες αφότου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης ως ένοχος κατηγοριών για διαφθορά.
 
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του όταν δεν εμφανίσθηκε για να αρχίσει την έκτιση της ποινής του, μετά τη δικαστική απόφαση της 9ης Νοεμβρίου που απέρριψε προσφυγή του για αναστολή.
 
Η εφημερίδα Magyar Idok, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, αναφέρει πως το ουγγρικό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαπίστωσε πως υφίστανται οι νομικές προϋποθέσεις για να χορηγηθεί άσυλο στον Γκρούεφσκι.
 
Ούτε εκπρόσωπος του γραφείου μετανάστευσης ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.
 
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε υποστηρίξει τον εθνικιστή Γκρούεφσκι πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2017 στην ΠΓΔΜ και είχε επαινέσει τις προσπάθειες του κόμματος του Γκρούεφσκι να σταματήσει μετανάστες που περνούσαν μέσω των Βαλκανίων για να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.
 
Από το γραφείο του Ορμπάν έχει ανακοινωθεί πως το αίτημα του Γκρούεφσκι για άσυλο αποτελεί αποκλειστικά νομικό ζήτημα και πως θα το χειριστεί η αρμόδια αρχή.
 
Επιβεβαιώνουν τα Σκόπια

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε πριν από λίγο ότι οι αρμόδιες ουγγρικές Αρχές ανταποκρίθηκαν θετικά και ενέκριναν το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου στη χώρα αυτή.

«Σήμερα, η Ουγγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μου για χορήγηση πολιτικού ασύλου, λόγω της πολιτικής δίωξης που υφίσταμαι στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Στην αίτησή μου για πολιτικό άσυλο, ανέφερα ότι ζητώ κάτι τέτοιο λόγω της δίωξης εις βάρος μου από τη νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το κόμμα SDSM» (σ.σ το κόμμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ) ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διέφυγε στην Ουγγαρία την περασμένη εβδομάδα, μία ημέρα πριν οι αστυνομικές αρχές της χώρας εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, για έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών, έπειτα από την καταδική του σχετικά με την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ την περίοδο 2006-2016.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:23