search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43
MENU CLOSE

Reuters: «Φρένο» στην επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ λόγω αργών μεταρρυθμίσεων

20.11.2018 15:45
Απορρίφθηκε η αγωγή κατά της ΕΚΤ για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων - Media
 
Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις υπερ-επιδόσεις στους δημοσιονομικούς στόχους της, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Reuters.
 
Περίπου 4,8 δισ. ευρώ κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης πρόκειται να διοχετευθούν στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2022 με εξαμηνιαίες δόσεις, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.
 
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο, αλλά συμφώνησε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπό τον έλεγχο της Κομισιόν. Η επιστροφή των αποκαλούμενων κερδών ANFA και SMP θεωρήθηκε ως κίνητρο για να παραμείνει η Αθήνα σε τροχιά μεταρρυθμίσεων στη μετά το Μνημόνιο εποχή.
 
Η πρώτη δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ αναμενόταν τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ενισχυμένη επιτήρηση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες θα αναφερθεί αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας σε μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε μια πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.
 
«Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη δόση των κερδών των ANFA και SMP κατά μερικούς μήνες», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης καθυστερήσεις στις καταβολές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
 
Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την καθυστέρηση λόγω της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις. Η Αθήνα υποσχέθηκε να αντλήσει 2 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις φέτος, αλλά μέχρι στιγμής έχει διαχειριστεί μόνο 700 εκατ. ευρώ.
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.
 
Το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασε τις πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ωστόσο λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, απάντησε με δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, «η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου».
 
«Είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43