20/08/2019 00:48:31

Μαντζουράνης: Ποτέ δεν υπήρξαν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί

Μαντζουράνης: Ποτέ δεν υπήρξαν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί - Media

 

«Δεν υπήρξαν ποτέ μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί» δήλωσε ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια, εξήγησε: «Από το 1983 το ΣτΕ παγίως δέχεται ότι δεν είναι μόνιμοι, αλλά είναι εκκλησιαστικοί υπάλληλοι. Έχουν εργασιακή σχέση με την εκκλησία της Ελλάδος, είτε μόνιμη, είτε προσωρινή. Και εξηγεί, το ΣτΕ, γιατί δεν μπορεί να είναι (δημόσιοι υπάλληλοι), γιατί οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτελεστές της θέλησης του Κράτους και όχι της Εκκλησίας».

Ακόμη, ο Γ. Μαντζουράνης δεν δέχεται ότι θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των ιερέων από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: «Είναι μεγάλο ψεύδος ότι με τη συμφωνία καταργείται η μονιμότητα των κληρικών και μεταβάλλεται η οικονομική τους κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις εργασιακές τους σχέσεις στην Εκκλησία. Θα συνεχίσουν την ίδια σχέση με την Εκκλησία και θα παίρνουν τον ίδιο μισθό».

Έπειτα, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο πληρώνονταν έως τώρα οι κληρικοί: «Από το 1844 έως 1945 οι κληρικοί πληρωνόντουσαν από τα έσοδα εκκλησίας. Εν συνεχεία ανέλαβε το κράτος τη μισθοδοσία 6.000 ιερέων. Το 2010 με την τρόικα, καταργήθηκαν οι ειδικοί λογαριασμοί. Και το κεφάλαιο για το μισθό τους το ενέταξαν στον τακτικό προϋπολογισμό το 2011. Από το 2013 πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Ποτέ πριν. Δεν υπήρξαν όμως ποτέ μόνιμοι δημόσιο υπάλληλοι οι κληρικοί. Είναι ψέματα αυτά που λένε οι Ιεράρχες, περί μονιμότητας».

Ωστόσο, τόνισε ότι τα χρήματα για τη μισθοδοσία τους θα βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό: «Ο Τζανακόπουλος λέει θα τους βγάλει από τον κρατικό λογαριασμό και επειδή δεν μπορεί να κάνει ειδικό (λογαριασμό), θα επιχορηγεί την Εκκλησία από το κράτος. Δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό θα βγαίνουν τα χρήματα για τους κληρικούς, από την ίδια τσέπη».

Σχολιάζοντας τα περί πρόσληψης 10.000 δημοσίων υπαλλήλων που εξήγγειλε ο κ. Τζανακόπουλος, ο Γ. Μαντζουράνης μίλησε για ελλείψεις. «Έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία από υπαλλήλους και οι κοινωνικές δομές. Με τις οριζόντιες απολύσεις υπολειτουργεί το σύστημα των κοινωνικών παροχών», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.