search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:55
MENU CLOSE

Χιλιάδες νεκροί και εξευτελιστικοί μισθοί πίσω από την πλουσιοπάροχη ζωή στο Κατάρ

21.11.2018 16:55
Χιλιάδες νεκροί και εξευτελιστικοί μισθοί πίσω από την πλουσιοπάροχη ζωή στο Κατάρ - Media

 

Έρευνα του International Union Confederation αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 1.200 μετανάστες πέθαναν, ενώ εργάζονταν στο πρότζεκτ του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου επί ασιατικού εδάφους.

Οι περισσότεροι εργάτες είναι μετανάστες, οι οποίοι πλήρωσαν από τη τσέπη τους 536 ευρώ σε πρακτορεία, για να βρουν και να πάρουν τις δουλειές ενώ την ίδια στιγμή καταργήθηκε η προμήθεια στην αποστολή των χρημάτων που λαμβάνουν οι εργάτες, στις χώρες τους.

Εκτός των άλλων, το πλούσιο κράτος πληρώνει με μισθούς…πείνας τους εργάτες που δουλεύουν νυχθημερόν ενόψει του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος. Ενδεικτικό είναι ότι η αμοιβή για οκτάωρη εργασία την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα είναι μόλις 180 ευρώ το μήνα! Με την υποσημείωση ότι οι εργάτες δεν πληρώνουν το φαγητό και τη στέγαση. Εξακολουθούν να δουλεύουν τις πιο καυτές ώρες της ημέρας, όπως και οι εργολάβοι εξακολουθούν να κρατούν τα διαβατήρια των εργατών, για να μην μπορούν να φύγουν. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες δεν πληρώνουν τους μετανάστες για μήνες.

Μόλις πριν λίγους μήνες, 23χρονος εργάτης από το Νεπάλ έπεσε από αερογέφυρα του σταδίου al-Wakrah (που θα κοστίσει 575.283.200 ευρώ) και σκοτώθηκε. Στη μνήμη του νεαρού άνδρα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υποσχέθηκαν να τακτοποιήσουν όλα τα θέματα ασφαλείας στα εργοτάξια.

«Αν το Κατάρ είδε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως τρόπο να «ξεπλύνει» μέσω του αθλητισμού την αμαύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπίστωσε τελικά, πως του γύρισε μπούμερανγκ. Όλος ο κόσμος ξέρει πια για το φρικιαστικό ρεκόρ που αφορά την καταπάτηση δικαιωμάτων» δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Άλαν Χόγκαρτ.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία με τη Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αφορά την κατασκευή 9 νέων υπερπολυτελών σταδίων και την ανακαίνιση τριών υπαρχόντων.

 

Πηγή: contra.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:55