search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:51
MENU CLOSE

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛΛ για C4I και… Κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2048
22-11-2018
22.11.2018 04:00
c4i.jpg

 

Το «βούλευμα» που άναψε φωτιές – Μαξίμου καλεί Ν.Δ. να πάρει θέση για την επίθεση Χ. Τρικούπη στον ΠτΔ

Μέρα με τη μέρα φουντώνει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛΛ, με αφορμή την υπόθεση του ανοίγματος των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη λόγω έρευνας για την υπόθεση του συστήματος C4I.
 
Το υπόβαθρο της κόντρας βέβαια έχει βαθύτερες αιτίες και αφορά τη διεκδίκηση του ακροατηρίου της Κεντροαριστεράς, στο οποίο πλέον φαίνεται πως έχει επικρατήσει οριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό μένει ωστόσο να αποτυπωθεί και στις προσεχείς κάλπες. Το ΚΙΝΑΛΛ ελπίζει ότι μπορεί να πετύχει ένα – έστω και οριακά – διψήφιο ποσοστό που θα του επιτρέψει να έχει λόγο στην αναδιάταξη της Κεντροαριστεράς και να διεκδικήσει κομμάτι από την πίττα της. Προς το παρόν δεν φαίνεται να μπορεί να υπερβεί την περιοχή του 6% – 7%.
 
Ως εκ τούτου, στην υπόθεση του C4Ι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ φαίνεται να βλέπει την ευκαιρία μικρής ανάταξης του κλίματος δια της πολεμικής στην κυβέρνηση, η οποία, κατά τις κατηγορίες που εξαπολύει η Χαριλάου Τρικούπη, είναι αυτή που ενορχηστρώνει – και δη σε συμπαιγνία με τον Καραμανλή – την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για λόγους προεκλογικούς.
 
Χθες η αφορμή για τη συνέχιση της κόντρας ήταν η επίσκεψη βουλευτών του ΚΙΝΑΛΛ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να καταθέσουν αναφορά σχετικά με το βούλευμα για την υπόθεση του C4I βάσει του οποίου παραπέμπονται 18 άτομα, στα οποία δεν συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή Προκόπης Παυλόπουλος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Βύρων Πολύδωρας. Σύμφωνα με την αναφορά των βουλευτών του ΚΙΝΑΛΛ οι εν λόγω πρώην υπουργοί φέρουν ευθύνες καθώς ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο κατά 147 εκατ. ευρώ.
 
Το Μαξίμου ωστόσο κάθε άλλο παρά ενοχλείται από τα υπονοούμενα και τις επιθέσεις που εξαπολύει το ΚΙΝΑΛΛ. Αντιθέτως, στην επίθεση της Χ. Τρικούπη στην κυβέρνηση Καραμανλή βλέπει την ευκαιρία να σπάσει το μέτωπο Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛΛ (οι ίσες αποστάσεις που τηρεί η Φώφη Γεννηματά θεωρούνται άλλωστε προσχηματικές από το Μαξίμου) και να φέρει σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ., πιέζοντάς τη να πάρει θέση.
 
Ενδεικτική υπήρξε η χθεσινή αντίδραση στην αναφορά των βουλευτών στον Άρειο Πάγο. Το Μαξίμου έκανε λόγο για «συκοφαντική επίθεση του Κινήματος Αλλαγής εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας», και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρωτοφανές «ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα». Και ακολούθως κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. να πάρουν θέση – μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τους πρώην υπουργούς της παράταξής τους, ένας εκ των οποίων είναι και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχουν επιλέξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν στις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σιωπή τους; Αναμένουμε με ενδιαφέρον» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Με άλλα λόγια, στην κυβέρνηση θεωρούν νευρική και σπασμωδική την αντίδραση του ΚΙΝΑΛΛ στην υπόθεση του ανοίγματος των λογαριασμών Σημίτη, αφού δείχνει να πατάει την «πεπονόφλουδα» στρεφόμενο κατά του Κώστα Καραμανλή. Το Μαξίμου εκτιμά ότι η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. ακόμη και αν δεν βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον πρώην πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο αφήνοντας ανυπεράσπιστο τον Καραμανλή στις επιθέσεις του ΚΙΝΑΛΛ.
 
Με αυτό το σκεπτικό σκοπεύει να αξιοποιήσει μέχρι κεραίας τις επιθέσεις του ΚΙΝΑΛΛ προκειμένου όχι μόνο να διασπάσει το σημερινό άτυπο μέτωπο που θεωρεί ότι υπάρχει με τη Ν.Δ. – συχνά κατηγορεί το ΚΙΝΑΛΛ ότι σύρεται πίσω από τις πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη γραμμή της – αλλά και να ανακόψει κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας.
 
Τζανακόπουλος: Μόνο στη φαντασία του ΚΙΝΑΛΛ τέτοιο βούλευμα
Όσο για την ουσία του ζητήματος που βάζει το ΚΙΝΑΛΛ μέσω της αναφοράς του για το βούλευμα, η κυβέρνηση απάντησε δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο προχθεσινό μπρίφινγκ.
 
«Τέτοιο βούλευμα υπάρχει μόνο στη φαντασία του ΚΙΝΑΛΛ που το επικαλείται» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κανένα διατακτικό κανενός βουλεύματος δεν κάνει λόγο για οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια (σ.σ.: ότι θα έπρεπε να έχει έρθει αμελλητί στη Βουλή, μια δικογραφία που αφορούσε τον νυν ΠτΔ και τους Μαρκογιαννάκη – Πολύδωρα), που θα όφειλε να έχει γίνει από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο υπήρχε, θα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την ελληνική Δικαιοσύνη και όχι την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, το βούλευμα αυτό υφίσταται μόνο στη φαντασία του ΚΙΝΑΛΛ».
 
Θύμισε επιπλέον ότι στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε γίνει το 2011, «με διακομματική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., είχε αποφασιστεί ότι στην περίπτωση των τριών αυτών πρώην υπουργών της Ν.Δ. – αυτό είναι με τη βούλα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ – δεν υφίσταται καμία ποινική ευθύνη. Επομένως, για ποιο λόγο έρχεται σήμερα το ΚΙΝΑΛΛ και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση»; Και πρόσθεσε πως επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., το 2014, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή, με το σκεπτικό ότι η Εξεταστική του 2011 έχει καταλήξει για το θέμα. «Επομένως, τι ακριβώς ζητά τώρα το ΚΙΝΑΛΛ από την ελληνική κυβέρνηση; Ζητά τα ρέστα για τις δικές του πολιτικές αποφάσεις, για τα δικά του πορίσματα των δικών του Εξεταστικών Επιτροπών;», διερωτήθηκε ειρωνικά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:51