search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:36
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Μνημόνιο με το λαό» τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού

22.11.2018 12:56
Ευρύ άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά - «Προοδευτική συμπαράταξη για τις μάχες που έρχονται» - Media

 

«Μνημόνιο με τον λαό», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού και την μη περικοπή των συντάξεων κλείνοντας την παρέμβασή του στο νομοσχέδιο για τη μείωση των εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως είπε, κάνοντας ένα παιχνίδι με την προηγούμενη ρητορική της ΝΔ που κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι φέρνει το τέταρτο μνημόνιο, το μνημόνιο αυτό είναι το δικό μας μνημόνιο και είναι με τον λαό και όχι με τους δανειστές και «θα επικυρωθεί το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολούθησε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια και αποτυπώνονται στα μέτρα που λαμβάνει υπέρ των αδύναμων και των εργαζομένων, αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Την κατηγόρησε ότι παρά τις περί του αντιθέτου αποδείξεις συνεχίζει να επενδύει στην καταστροφολογία και την κινδυνολογία. Μάλιστα, αναφέρθηκε ειρωνικά στον αρχηγό της ΝΔ λέγοντας ότι δεν υπήρξε στην ιστορία άλλος πολιτικός αρχηγός που να έπεσε τόσο έξω σε όλες τις προβλέψεις του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το 20άρικο

«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική». Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.

Αδικίες που αποκαθίστανται

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την μείωση των εισφορών ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με παραδείγματα αφού προηγουμένως επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να διορθώσει αδικίες που υπέστη ένα ποσοστό της τάξης του 12% με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Ο υπουργός λοιδωρήθηκε είπε ο πρωθυπουργός, αλλά επρόκειτο για μια «μία μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές».  Και πρόσθεσε πως «αατήργησε, δηλαδή, το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ».
Εξειδικεύοντας περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση αποκαθίστανται άμεσα οι αδικίες για 250.000 μη μισθωτούς.
Και παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα:

– Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει από 1.1.2019 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.
– Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.
– Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, πάλι 33%.
– Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή επίσης 33%.  

Αν εξαιρέσουμε τον αγρότη αναφέρθηκα σε εισοδήματα μεσαίας διαστρωμάτωσης για να τελειώσει ο μύθος ότι διαλύουμε τη μεσαία τάξη.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θύμισε την καταστροφολογική ρητορική της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια και υπογράμμισε ότι σήμερα που αποδεικνύεται ότι έπεσε έξω, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το λάθος της αλλά συνεχίζει να επενδύει στην καταστροφολογία. Ο λόγος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Δε πιστεύω ότι είναι μοχθηρία απέναντι στους συνταξιούχους αλλά γιατί με αυτή την μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και της Ελλάδας το αφήγημα της ΝΔ καταστρέφεται ολοσχερώς».

Και συνέχισε σε ειρωνικό τόνο: «Ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ και εφόσον υπάρχει περιθώριο στην οικονομία, το προχωράμε. Αν νιώθετε καλύτερα να τα βαφτίσουμε μέτρα του 4ου μνημονίου, μέτρα του δικού μας μνημονίου. Μόνο που αυτά, που θα τα ψηφίζετε σε λίγο καιρό, δεν είναι μνημόνιο με τους δανειστές, αυτό είναι μνημόνιο με το λαό  θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής και θα πάμε ακόμη πιο μπροστά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:35