search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:40
MENU CLOSE

Εκκλησία όπως… Πρέσπες – Από την αποδοχή της συμφωνίας στην πλήρη άρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2048
22-11-2018
24.11.2018 14:00
mits-8.jpg
 
Τα βήματα που… περπάτησε στο Σκοπιανό και στη συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι ακολουθεί η Ν.Δ. και στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμο σχετικά με τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας.
 
Έτσι, όπως και στο Σκοπιανό, όπου από τις συγκρατημένες πρώτες αντιδράσεις η «γαλάζια» πλευρά πέρασε τελικά σε ολική απόρριψη – με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα – της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, έτσι και στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου χρειάστηκε περίπου 24 ώρες για να εγκαταλείψει την ήπια αρχική θέση και ρητορική και να περάσει στην ολομέτωπη επίθεση.
 
Ο λόγος απλός. Και οι δυο συμφωνίες συναντούσαν σφοδρές ή λιγότερο δυναμικές αντιδράσεις κυρίως στο σώμα της Εκκλησίας και ενδεχομένως σε μέρος του εκλογικού σώματος που δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τις πολιτικές θέσεις της Ν.Δ. Αντιθέτως, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια και τις φωνές κατά των δυο αποφάσεων – οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι φαίνονται να ελήφθησαν ύστερα από συνεννοήσεις στα υψηλότερα επίπεδα – η αξιωματική αντιπολίτευση έβρισκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξει αντιπολιτευτικό λόγο που άγγιζε ευρύτερα κοινά.
 
Και στις δυο περιπτώσεις οι αντιδράσεις που η Ν.Δ. αξιοποιεί δεν προέρχονται μόνο από «θιγόμενα συμφέροντα» αλλά και από απλούς πολίτες – ειδικότερα στην περίπτωση των εκκλησιαστικών ζητημάτων τους ενοριακούς κληρικούς, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων.
 
Και στις δυο περιπτώσεις το κόμμα της Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για άσκηση «μυστικής διπλωματίας», ερήμην μάλιστα των κυβερνητικών του εταίρων, των ΑΝΕΛΛ δηλαδή, που και στα δυο θέματα βρέθηκαν προ τετελεσμένων.
 
Αξίζει, ωστόσο, να υπενθυμίσει κανείς ότι η Ν.Δ. είχε πάντα ιδιαίτερες σχέσεις με την Εκκλησία (κανείς δεν ξεχνά τη διαβόητη «Δεξιά του Κυρίου» του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου). Την ιδιαίτερη αυτή σχέση στην παρούσα φάση φαίνεται ότι αξιοποιεί και ο σκληρός δεξιός πυρήνας στελεχών του κόμματος, πιέζοντας τις πιο μετριοπαθείς φωνές και το κόμμα σε πιο δεξιές κατευθύνσεις.
 
Πάντως, σε μια άλλη ιστορία που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες, αυτή της ανοιχτής σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, η Ν.Δ. δείχνει να μην προτιμά να πάρει μέρος, παρ’ όλο που δέχεται χτυπήματα η καραμανλική πτέρυγα του κόμματος. Αποτελεί συνεπώς ερώτημα το κριτήριο με το οποίο η ηγεσία της Ν.Δ. επιλέγει να αφήσει ακάλυπτους τους καραμανλικούς. Αν δηλαδή η στάση αυτή έχει εσωκομματικό ή ευρύτερο πολιτικό κίνητρο.
 
«Κλείνει ο κύκλος»
Στη λογική πάντως της σκληρής αντιπαράθεσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο εντάσσεται αναπόφευκτα και η συζήτηση του Προϋπολογισμού ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η Ν.Δ. ζεσταίνει τις μηχανές για μια ολική σύγκρουση εντός του Κοινοβουλίου για τα ζητήματα της οικονομίας.
 
Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές ημέρες από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Thessaloniki Summit 2018, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:
«Μετά λόγου γνώσεως, λέω ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα για τη χώρα μας. Τα εικονικά υπερπλεονάσματα που στραγγαλίζουν την οικονομία δεν είναι το καλύτερο διαβατήριο για να βγούμε και να δανειστούμε με λογικό κόστος από τις αγορές. Και η άκρατη παροχολογία του κ. Τσίπρα, που νεκρανασταίνει τη χειρότερη εκδοχή της λογικής “Τσοβόλα δώστα όλα”, βλάπτει σοβαρά την εικόνα της χώρας και ναρκοθετεί το μέλλον της. Θα τρώμε από τις σάρκες μας όσο δεν βάζουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας το μεγάλωμα της πίτας, δηλαδή τη γρήγορη αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης».
 
Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διορθώνει τα λάθη με λάθη», τονίζοντας πως «δεν λέει λέξη όμως ο κ. Τσίπρας για το πώς επιτυγχάνονται αυτά τα υπερπλεονάσματα. Για το πώς η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τους πάντες και τα πάντα. Για την τραγική υστέρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για τη στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου».
 
Τον τόνο για το μέγεθος της σκληρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα εξελιχθεί σε λίγες μέρες στο κοινοβούλιο στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό έδωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.
«Το σχέδιο του Προϋπολογισμού συνιστά το κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης. Σφραγίζει το τέλος ενός τετραετούς κύκλου της ελληνικής οικονομικής ιστορίας που τον χαρακτηρίζουν η αυταπάτη, η ανευθυνότητα, ο τυχοδιωκτισμός, η αναποτελεσματικότητα και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ. Ενός κύκλου που κόστισε πανάκριβα στη χώρα και τους πολίτες της, ειδικά στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα. Ευτυχώς, αυτός ο κύκλος κλείνει» τόνισε μεταξύ άλλων.
 
Η Ν.Δ. «ψαρεύει» δημοσιογράφους
 
Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα προκειμένου να στηθούν οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα της χώρας, ολοένα και φουντώνει η ονοματολογία για τα πρόσωπα που θα δώσουν τον αγώνα φορώντας τη «γαλάζια» φανέλα στις εθνικές εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το ποιοι τελικά θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν τον στίβο της δημοσιογραφίας και να πέσουν σε αυτόν της πολιτικής.
 
Ο γνωστός αθλητικογράφος Αντώνης Πανούτσος ανακοινώθηκε ήδη από το στρατηγείο του Μοσχάτου. Τα σενάρια πάντως φέρνουν κοντά στο να επιλέξουν να κατέβουν υποψήφιοι με τη Ν.Δ. ο Γιάννης Λοβέρδος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Άρης Πορτοσάλτε, ο Γιώργος Αυτιάς, ο Σπύρος Καπράλος (πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. στη Βουλή), ακόμα και ο Γιάννης Πρετεντέρης. Ίδωμεν…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33