search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:44
MENU CLOSE

Αλλάζει ο νόμος που έστειλε στη φυλακή την καθαρίστρια – Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει την πρόταση στα χέρια του

26.11.2018 09:05
Αλλάζει ο νόμος που έστειλε στη φυλακή την καθαρίστρια – Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει την πρόταση στα χέρια του  - Media

 

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου βρίσκεται εδώ και καιρό η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία – σε ανύποπτο χρόνο – ουσιαστικά κατέγραφε τα προβλήματα που προκαλεί η αναχρονιστικότατη αλλά και αυστηρότητα του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, με βάση τις διατάξεις του οποίου πήγε φυλακή για 10 χρόνια η 53χρονη καθαρίστρια του Βόλου.

Η επιτροπή προτείνει σπάσιμο των ισοβίων για τους καταχραστές του δημοσίου, αλλά και για σειρά άλλων οικονομικών αδικημάτων, ζητώντας πιο επιεικείς ποινές για τα αυτού του τύπου τα αδικήματα , τα οποία ο 1608/50 επί της ουσίας εξισώνει με αυτό της ανθρωποκτονίας (έως και ισόβια). Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και στην περίπτωση της καθαρίστριας οι δικαστές εφαρμόζοντας τον νόμο ουσιαστικά της επέβαλλαν την κατώτερη ποινή η οποία ξεκινούσε από τα 10 (!) χρόνια.

Μεταστροφή

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταστροφή την οποία προτείνουν εδώ και χρόνια οι περισσότεροι δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δικηγορικοί θεσμικοί παράγοντες καθώς αποτελεί παγκόσμια τάση η ανωτέρα των ποινών να επιβάλλεται μόνον για αδικήματα ανθρωποκτονίας, ληστείες μετά φόνου και βαριές περιπτώσεις ναρκωτικών με την έννοια ότι αυτές στρέφονται κατά της ανθρώπινης ζωής. Η συγκεκριμένη διαβάθμιση, όπως επισημαίνεται από νομικές πηγές, θα διευκολύνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα καθώς η χώρα μας, είναι πιθανόν από τις τελευταίες στον παγκόσμιο χάρτη που επιβάλλει ισόβια για σειρά οικονομικών αδικημάτων. Άλλωστε το βασικό πρόβλημα στη χώρα δεν ήταν ποτέ η αυστηρότητα των ποινών αλλά κυρίως ο τρόπος και ο χρόνος έκτισης της όποιας ποινής επιβαλλόταν από τα δικαστήρια.

Οι περισσότεροι ισοβίτες

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή τους περισσότερους ισοβίτες σύμφωνα με τον πίνακα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αντιστοιχία με άλλες χώρες με ανάλογο αριθμό κατοίκων , γεγονός που δεν σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα αλλά με τους νόμους που ισχύουν:

• Η χώρα μας έχει 1.000 ισοβίτες (σε συνολικά 9.000 κρατούμενους)

• Σουηδία, Πορτογαλία, Τσεχία , Αυστρία κλπ έχουν 40!

• Ολόκληρη Γερμανία έχει 140!

Ίδιος και απαράλλακτος 68 χρόνια

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός ποινικός νόμος 1608 με τον οποίο προβλέπονται ισόβια για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος , ψηφίστηκε και ισχύει από το 1950 , δηλαδή ισχύει απαράλλακτος εδώ και 68 χρόνια. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή και τους ποινικολόγους Χριστ. Αργυρόπουλο και Θεοδ. Μαντά , προτείνει τα εγκλήματα κατά του δημοσίου να ενσωματωθούν στις βασικές διατάξεις του ποινικού κώδικα και να αποτελούν επιβαρυντική περίσταση (επαύξησης της ποινής όχι όμως μέχρι ισόβια) σε αδικήματα όπως είναι η απιστία, η υπεξαίρεση, η απάτη κλπ.

Η πρόταση επίσης είναι η ανώτατη ποινή για οικονομικά αδικήματα (όχι κατά του δημοσίου) να φτάνει τα 15 χρόνια . Οι ποινές μέχρι 3 χρόνια να αναστέλλονται υποχρεωτικά και από 3-5 χρόνια να δίδεται προτεραιότητα στη μετατροπή τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

 

Πηγή: dikastiko.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:44