search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:29
MENU CLOSE

Τσίπρας για κοινωνικό μέρισμα: Δίνουμε και φέτος 710 εκατ.

28.11.2018 11:17
4635770.jpg

 

Στην τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων εισαγωγικά στην ομιλία του για τις τροπολογίες που αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι η τρίτη χρονιά που διανέμεται κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση της οικονομίας ,ενώ και φέτος θα δοθεί το αντίστοιχο με πέρυσι ποσό, δηλαδή 710 εκατομμύρια, που μπορεί ανάλογα με τις προσαρμογές, να αυξηθεί ελαφρώς.

Σημείωσε πως το ακριβές ύψος ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, πιθανότατα ως την επόμενη Δευτέρα, ώστε να ανοίξει από την επόμενη Τρίτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Τέλος, ανέφερε ότι θα αφορά και φέτος ένα σχετικά διευρυμένο μέρος της κοινωνίας, περίπου 3,5 εκ. δικαιούχους.

Προηγουμένως, ανέφερε ότι ενδεχομένως από την ερχόμενη εβδομάδα έως τα μέσα Δεκέμβρη να αρχίσουν να εκταμιεύονται τα ποσά για τα αναδρομικά που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία του σχολιάζοντας αφενός την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα και στην χθεσινή του επίσκεψη στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής και την πρόοδο αποκατάστασης των υλικών ζημιών.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση ότι δεν τον κατάργησε όπως είχε υποσχεθεί. Την κατηγόρησε για θράσος κάνοντας λόγο για τους «εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ» που εγκαλούν την κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύτηκε και παρόλο που δεν κατάφερε να τον καταργήσει άλλαξε ήδη τη δομή του, και μείωσε την επιβάρυνση για τις χαμηλές περιουσίες. τη μείωση 10% μεσοσταθμικά, ενώ έχει εξασφαλιστεί ο χώρος για μείωση κατά επιπλέον 20% μεσοσταθμικά την επόμενη χρονιά. Έτσι, όπως είπε στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση θα φτάσει το 50%.

«Γιατί δεν ψηφίζουμε τη μείωση ΕΝΦΙΑ και για το 2020»

Πέρα από τα αναλυτικά στοιχεία που παρέθεσε αναφορικά με την κλίμακα των μειώσεων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση, όπως είπε, δεν προψηφίζει σήμερα και για τη μείωση του 2020 αν και έχει εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Ειδικότερα σημείωσε ότι:

η κυβέρνηση στην πρόσφατη ΔΕΘ είπε λίγα πράγματα και μάλιστα μαζεμένα. «Όταν έχει κανείς δίπλα του τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί ο σχεδιασμός είναι νοικοκυρεμένος» τόνισε.
δεν είπε «ασυναρτησίες» όπως η ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ (σ.σ. να εισπράττεται από τους Δήμους) κόντρα στο Σύνταγμα που θα απειλούσαν να διαλύσουν την αυτοδιοίκηση.

Χαρακτηριστικά σημείωσε πώς: «Ότι είπαμε είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και γίνεται».

Επιπλέον, εξήγησε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων δεν είναι νομοτέλεια, αλλά οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται με ασφάλεια υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα δε θα γυρίσει πίσω στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ταύτισε με την πολιτική της ΝΔ: την διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια το ΔΝΤ και υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σχέδιο για απολύσεις στο Δημόσιο, τις ελαστικέ σχέσεις εργασίας, το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την υπερβολική ελάφρυνση της φορολογίας των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζοντας το «φανερό» της πρόγραμμα – γιατί όπως είπε έχει και «κρυφό» αλλά το καταλαβαίνει ο κόσμος – δηλαδή παρουσιάζοντας θέσεις ή σκέψεις για το ασφαλιστικό Πινοσέτ, τον ΕΝΦΙΑ κλπ ουσιαστικά λειτουργεί ως χορηγός για την κυβέρνηση και την προσπάθειά της.

Οι «χορηγοί» και οι «πρώτες 100 μέρες»

«Για αυτό λοιπόν και αποφάσισα να μη νομοθετήσουμε από σήμερα για τη χρονιά μετά τις εκλογές, για το 2020» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Για να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε, δεν είναι νομοτέλεια να συμβεί». Θα συμβεί, είπε, μόνο «αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με τη ψήφο και την εντολή του τη παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας», τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τέλος, σημείωσε ότι επί της ουσίας οι τελευταίοι τρεις μήνες μετά την έξοδο από το μνημόνιο ήταν οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης που άσκησε την δική της πολιτική και μπόρεσε να αποδείξει ότι σε αντίθεση με όσους την αμφισβήτησαν μπόρεσε να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της.

«Οι πρώτες 100 μέρες  – που συμπληρώνονται αύριο – της Ελλάδας εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή.Η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα», κατέληξε στο κλείσιμο της ομιλίας του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:28