search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:11
MENU CLOSE

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει το φοιτητικό κίνημα 1-1-4 και τη δράση του, στο COSMOTE HISTORY HD

28.11.2018 14:48
Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει το φοιτητικό κίνημα 1-1-4 και τη δράση του, στο COSMOTE HISTORY HD - Media

 

Το φοιτητικό  κίνημα του 1-1-4  και η δυναμική του δράση τη δεκαετία του ΄60 παρουσιάζεται στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 3/12, 21.00)

Η εκπομπή ξετυλίγει την ιστορία του 114, ενός αριθμού που γράφτηκε μυστηριωδώς στους τοίχους της Αθήνας κι ο οποίος αποτέλεσε έναυσμα για τους φοιτητές να ξεκινήσουν τη δεκαετία του ’60 αγώνες για την παιδεία, τη δημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Το 114,  δεν ήταν απλά ένας αριθμός, αλλά το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος που έλεγε ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Η έρευνα της «Μηχανής του Χρόνου» παρουσιάζει τις συγκρούσεις των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από διηγήσεις προσώπων που έζησαν τα γεγονότα και πρωταγωνίστησαν στις δράσεις, αλλά και πώς το κίνημα, στη συνέχεια, διεκδίκησε μέσα από πορείες χρήματα για την παιδεία, περισσότερη ελευθερία και ατομικά δικαιώματα.

Η εκπομπή ρίχνει φως και στην την άγνωστη για πολλούς ιστορία δύο φοιτητών, του Αιμίλιου Ζαχαρέα και του Θανάση Τσιώκου, οι οποίοι ανέβηκαν κρυφά στην Ακρόπολη και ύψωσαν την ελληνική σημαία με το 114.

Στην κάμερα μιλούν οι φοιτητές τη δεκαετίας του 60’: Γιάνης Γιανουλόπουλος (Φιλοσοφική Σχολή), Θανάσης Καλαφάτης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Σπύρος Λυκούδης (Φοιτητής Νομικής), Θεόδωρος Μαλικιώσης (Απόφοιτος Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών), Μανώλης Μυλωνάκης (Ιατρική Σχολή), Αντώνης Ρουπακιώτης (Φοιτητής Νομικής), Θανάσης Τσιώκος – Πλαπούτας (Φοιτητής Ανώτατης Σχολής Πολιτικών Επιστημών), καθώς και οι Αριστείδης Μανωλάκος (τη δεκαετία του 60 ήταν γραμματέας σπουδάζουσας νεολαίας της ΕΔΑ), Γιάννης Βαρβιτσιώτης (τη δεκαετία του 60 ήταν βουλευτής ΕΡΕ), Αιμίλιος Ζαχαρέας (τη δεκαετία του 60 ήταν μέλος σπουδάζουσας νεολαίας ΕΔΑ).

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Ο χαρισματικός τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης «αποκαλύπτεται» στους «Θρύλους των Γηπέδων» στο COSMOTE HISTORY HD

Στη ζωή και την καριέρα του τερματοφύλακα Νίκου Σαργκάνη είναι αφιερωμένο το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των Γηπέδων» σε παραγωγή COSMOTE TV, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη (30/11, 21.00). Ο χαρισματικός τερματοφύλακας με το προσωνύμιο «Φάντομ» μιλάει για πρώτη φορά, μέσα από την εκπομπή, για το ξεκίνημα της καριέρας του στον Ηλυσιακό, για το τρομερό κατόρθωμα της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδος από την ομάδα της Καστοριάς, τις επιδόσεις του στον Ολυμπιακό, τη θυελλώδη του μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, αλλά και τη στιγμή που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, με την οποία αναδείχθηκε σε διεθνές επίπεδο. Το επεισόδιο περιλαμβάνει επίσης τη μουσική συνάντηση του Νίκου Σαργκάνη με το συνθέτη Νίκο Ξυδάκη.

 Τα 12 ωριαία επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα στους 12 σπουδαίους Έλληνες παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Σιδέρη και παρουσιάζουν, μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, σημαντικές στιγμές της ζωής και της πορείας τους στους συλλόγους που «υπηρέτησαν». Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 18.00.

Στο πρόγραμμα της εβδομάδας, ξεχωρίζει η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Maria by Callas: Η Μαρία Κάλλας εξομολογείται» για τη θρυλική σοπράνο Μαρία Κάλλας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό που βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και επιστολές που είχε στείλει η ίδια στην οικογένειά της, τους φίλους και τον αγαπημένο της Αριστοτέλη Ωνάση, το ντοκιμαντέρ «φωτίζει» μια διαφορετική όψη της ζωής και της προσωπικότητας της «βασίλισσας της όπερας» (Σάββατο 1/12, 22.00).

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος «Συμπαραγωγές COSMOTE TV» κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Ήρθεν η ώρα και ο καιρός» για την πορεία της λογοτεχνίας στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα (Κυριακή 2/12, 21.00).

Η σειρά «Ιστορικές Διαδρομές», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, για τα γεγονότα, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιστημονικές ανακαλύψεις που σημάδεψαν την πορεία της χώρας, επανέρχεται αυτή την εβδομάδα με το επεισόδιο «Λημνία Γη». Η Λημνία Γη υπήρξε το πρώτο τυποποιημένο φάρμακο στην ιστορία της ιατρικής κι εξορυσσόταν τελετουργικά από τον λόφο Δεσπότης της Λήμνου (Πέμπτη 29/11, 19.30).

Τέλος, η εκπομπή «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», σε παραγωγή COSMOTE TV, με τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, επιστρέφει αυτή την εβδομάδα για να αναδείξει μέσα από τρίλεπτα επεισόδια τις καταβολές και τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής γλώσσας, να εξηγήσει και να σχολιάσει λέξεις, γλωσσικές δυσκολίες, γραμματικά, συντακτικά, σημασιολογικά και ορθογραφικά λάθη, με σκοπό την ορθότερη και πιο ποιοτική χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου. Τα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα» προβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:11