search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:16
MENU CLOSE

Οργή στο Παρίσι για την πρόταση Σολτς η Γαλλία να δώσει την έδρα της στο ΣΑ του ΟΗΕ στην Ε.Ε.

28.11.2018 15:58
Οργή στο Παρίσι για την πρόταση Σολτς η Γαλλία να δώσει την έδρα της στο ΣΑ του ΟΗΕ στην Ε.Ε. - Media

 

Από ιδρύσεώς του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαρτίζεται από 15 μέλη, εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα και τα δέκα μη μόνιμα με διετή θητεία.

Στα πέντε μόνιμα μέλη συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία (παλιότερα ως ΕΣΣΔ), η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ εκκρεμεί και πρόταση για έκτο μόνιμο μέλος, την Ινδία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το στάτους της Γαλλίας στο ΣΑ του ΟΗΕ προβληματίζει τη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών της οποίας πρότεινε να υπάρξει μια αλλαγή.

Συγκεκριμένα, ο Όλαφ Σολτς πρότεινε η μόνιμη έδρα της Γαλλίας να μετατραπεί σε έδρα της Ε.Ε., συμπληρώνοντας ότι η θέση θα καλύπτεται κυρίως από Γάλλους διπλωμάτες.

Ωστόσο, η πρόταση Σολτς εξόργισε το Παρίσι, το οποίο, διά του προσωπικού βοηθού του πρέσβη της Γαλλίας στις ΗΠΑ την… κατέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, ο Ζεράρ Αρώ τόνισε ότι «είναι νομικά αδύνατο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την Ιδρυτική Χάρτα του ΟΗΕ, η αλλαγή της οποίας είναι πολιτικά αδύνατη».

Αναμένεται να φανούν οι επιδιώξεις του Βερολίνου μετά από την πρόταση Σολτς και την απόρριψή της…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:15