27/01/2020 20:33:32

Οργή στο Παρίσι για την πρόταση Σολτς η Γαλλία να δώσει την έδρα της στο ΣΑ του ΟΗΕ στην Ε.Ε.

Οργή στο Παρίσι για την πρόταση Σολτς η Γαλλία να δώσει την έδρα της στο ΣΑ του ΟΗΕ στην Ε.Ε. - Media

 

Από ιδρύσεώς του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαρτίζεται από 15 μέλη, εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα και τα δέκα μη μόνιμα με διετή θητεία.

Στα πέντε μόνιμα μέλη συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία (παλιότερα ως ΕΣΣΔ), η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ εκκρεμεί και πρόταση για έκτο μόνιμο μέλος, την Ινδία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το στάτους της Γαλλίας στο ΣΑ του ΟΗΕ προβληματίζει τη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών της οποίας πρότεινε να υπάρξει μια αλλαγή.

Συγκεκριμένα, ο Όλαφ Σολτς πρότεινε η μόνιμη έδρα της Γαλλίας να μετατραπεί σε έδρα της Ε.Ε., συμπληρώνοντας ότι η θέση θα καλύπτεται κυρίως από Γάλλους διπλωμάτες.

Ωστόσο, η πρόταση Σολτς εξόργισε το Παρίσι, το οποίο, διά του προσωπικού βοηθού του πρέσβη της Γαλλίας στις ΗΠΑ την... κατέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, ο Ζεράρ Αρώ τόνισε ότι «είναι νομικά αδύνατο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την Ιδρυτική Χάρτα του ΟΗΕ, η αλλαγή της οποίας είναι πολιτικά αδύνατη».

Αναμένεται να φανούν οι επιδιώξεις του Βερολίνου μετά από την πρόταση Σολτς και την απόρριψή της...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.