search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:46
MENU CLOSE

Σκωτία: Η χειρότερη «εποχή σολομού» στην ιστορία

28.11.2018 19:43
Σκωτία: Η χειρότερη «εποχή σολομού» στην ιστορία  - Media

 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι υπεύθυνη για τη χειρότερη σεζόν σολομού στην πρόσφατη ιστορία της Σκωτίας. Μάλιστα, κάποια σημεία σε δημοφιλή ποτάμια όπως ο Σπέι και ο Νιθ δεν κατέγραψαν ούτε μία αλίευση σολομού καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αναφέρει η τοπική εφημερίδα Σκότσμαν.

Ενδεικτικά, μόλις δύο σολομοί πιάστηκαν στον ποταμό Φάιν φέτος, όπου κάποτε αλιεύονταν περισσότεροι από 700 κάθε εποχή.

Ο αριθμός των ψαριών που αλιεύθηκαν από τους ψαράδες ήταν τόσο χαμηλός ώστε πλέον δεν πωλούνται άδειες για κάποτε δημοφιλή σημεία γιατί δεν υπάρχουν ψάρια για αλίευση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός, να υποχωρήσουν οι πωλήσεις αλιευτικών ειδών και να χάσουν τη δουλειά τους οι διάφοροι νεαροί εποχικοί βοηθοί.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν πλήξει σοβαρά τους βιοτόπους όπου αναζητούν τροφή οι σολομοί, με τις συναφείς αλλαγές στις κινήσεις των ρευμάτων να επηρεάζουν επίσης τη μετανάστευσή τους.

«Ο σολομός είναι σε παρακμή παντού, αλλά μειώνεται περισσότερο στη δυτική ακτή της Σκωτίας και μειώνεται περισσότερο όσο ακολουθείς τη δυτική ακτή προς τα νότια.

Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στο Άργκαϊλ. Δεν ξέρω αν είναι πολύ αργά για να επανορθωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο Ρότζερ Μπρουκ, διευθυντής της Ένωσης Αλιέων Άργκαϊλ.

Η φετινή ψυχρή άνοιξη και ο καύσωνας του καλοκαιριού δημιούργησαν τις συνδυαστικά τις χειρότερες συνθήκες για την αλιεία.

Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απότομη πτώση των αριθμών από τη δεκαετία του 1960 έχει βαθύτερες αιτίες στην κλιματική αλλαγή και το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Τα ποσοστά επιβίωσης για τον σολομό στη θάλασσα έχουν πέσει έως και στο 3%, με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την υπεραλίευση των ωκεανών να αποτελούν τις επικρατέστερες πιθανές αιτίες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44