search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:19
MENU CLOSE

«Στην πρέσα» ο Βέμπερ για τη σιωπή του επί της συμφωνίας των Πρεσπών

29.11.2018 17:47
«Στην πρέσα» ο Βέμπερ για τη σιωπή του επί της συμφωνίας των Πρεσπών - Media

 

Πιέσεις από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα να σπάσει τη σιωπή του και να τοποθετηθεί σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δέχεται ο υποψήφιος του κεντροδεξιού ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όπως σημειώνει το Euractiv, η πλειοψηφία των μελών του ΕΛΚ έχει ταχθεί θετικά έναντι της συμφωνίας, εκτός από τα κόμματα-μέλη του σε Ελλάδα (ΝΔ) και ΠΓΔΜ (VMRO), ωστόσο, ο Βέμπερ, ο οποίος έχει πλειστάκις πλέξει το εγκώμιο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Μάλιστα, η επικεφαλής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-NGL) Γκάμπι Τσίμερ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή για τον Βέμπερ, λέγοντας ότι «πρέπει να τοποθετηθεί για το ζήτημα, όπως πρέπει να τοποθετξηθεί και για άλλα θέματα, όπως του Όρμπαν. […] Μέχρι σήμερα, ξεγλυστράει σαν το χέλι. Δεν καταλαβαίνω τι κάνει».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν εκτίμησε ότι η σιωπή του Βέμπερ αποτελεί ένδειξη για εσωτερικές αντιφάσεις μέσα στο ΕΛΚ διερωτόμενος αν «είναι ακόμα ένας αξιόπιστος ευρωπαίος εταίρος για ένα μέλλον ειρήνης και αλληλεγγύης ή το κατατρώνε οι εθνικιστές εντός και εκτός του κόμματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατηγόρησε την ηγεσία του ΕΛΚ για απουσία πειθαρχίας και απευθυνόμενος στη ΝΔ και το VMRO διερωτήθηκε αν επιθυμούν να δουν την ΠΓΔΜ μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ή όχι. Μάλιστα, ο Μπορίσοφ εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο Βέμπερ δεν ήταν παρών στην ομιλία του.

Σημειώνεται ότι ο Βίκτορ Όρμπαν ήταν ο μοναδικός ηγέτης εντός του ΕΛΚ που χαιρέτησε τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και παρείχε άσυλο στον καταζητούμενο πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι.

Πηγή: EURACTIV
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:16