search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:53
MENU CLOSE

Σας ασπάζομαι, Φαίδων! *

30.11.2018 10:42
Σας ασπάζομαι, Φαίδων! * - Media

 

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος υπήρξε εξέχουσα και πολυδιάστατη  φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων. Είναι ο πρώτος που αποτόλμησε το μεγάλο άλμα στη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, από το περιορισμένο πλαίσιο του ηθογραφικού διηγήματος στο πολυσύνθετο αστικό μυθιστόρημα!   Επαγγελματίας συγγραφέας με πλούσιο έργο, τόσο στη λογοτεχνία όσο και στο Θέατρο, ήταν και σπουδαίος και ρηξικέλευθος κριτικός: είναι ο πρώτος που υποστήριξε και ανέδειξε στους αθηναϊκούς κύκλους των γραμμάτων τον Καβάφη, τον οποίο αντιμετώπιζαν ως γραφική περίπτωση. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο θρυλικό πια περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδων κατά την περίοδο 1896 – 1948, ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα Εστία, το οποίο εκδίδεται ακόμα και σήμερα. Μαζί με τους Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη ίδρυσε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας ήταν και πρώτος πρόεδρος (1934-37).

Με το άγαλμά του βανδαλισμένο, είναι ένα ακόμα θύμα ενός εκτσογλανισμένου φοιτητικού κινήματος που δρα ανεξέλεγκτα  -«αναρχοαυτόνομα»- εναντίον της πνευματικής κληρονομιάς του νεότερου ελληνισμού υπό την ανοχή του πολιτικού συστήματος, την ιδεολογική κάλυψη της ολοκληρωτικής Αριστεράς και της υπνώτουσας και βαθιά ακαλλιέργητης κοινωνίας…   

Δεκαετίες τώρα στεκόμαστε «ανίδεοι και χορτάτοι» θεατές σ’ αυτήν την  θεσμοθετημένη ιδεολογικά βαρβαρότητα της βεβήλωσης των μνημείων της εθνικής μας κληρονομιάς, αδιάφοροι στην πλήρη καταστροφή του ιστορικού κέντρου και των εμβληματικών του κτιρίων από μια σπείρα   αλητήριων που -είτε στο όνομα του ασύλου είτε της σκοταδιστικής προοδευτικότητας- επιβάλλουν τον κανιβαλισμό τους στην κοινωνία!    

Πόσες δεκαετίες θα ψωμίζονται τα κόμματα της Αριστεράς από αυτή την αθλιότητα; Πόσες δεκαετίες θλιβερής ανοχής θα επιδεικνύουν τα αστικά κόμματα απέναντι σε αυτό τον εκχυδαϊσμό της καθημερινότητάς μας;  Πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν για να αντιληφθεί η εκβαρβαρισμένη από τον χύμα δικαιωματισμό, κοινωνία ότι αυτό αποτελεί την βασική υπονόμευση της ίδιας της ύπαρξής της; Πόσους τόνους αθλιότητας μπορούμε να αντέξουμε, όταν στεκόμαστε αδιάφοροι μπροστά σε αυτή την εκτεταμένη χυδαιότητα; Πόσο θλιβεροί, ασήμαντοι και αηδιαστικά υποκριτές και αδιάφοροι πολίτες φαινόμαστε μπροστά σ’ αυτήν την εκτεταμένη  βεβήλωση της πολιτιστικής μας  κληρονομιάς;

Προχθές το βράδυ της Τετάρτης της  28ης Νοεμβρίου «άγνωστοι» κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βαριοπούλες για να καταστρέψουν την Πνύκα – το παγκόσμιο σύμβολο της δημοκρατίας που κράτησε 2500 χρόνια, το σύμβολο της ελευθερίας του λόγου, της ισηγορίας (δυνατότητα ίσου χρόνου λόγου σε όλους τους πολίτες), της ισονομίας (ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους) και της ισοκρατίας (ίσο βάρος των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας, δηλ. ίσα πολιτικά δικαιώματα).

Πόσο ακόμα θα δίνουμε χώρο σ’ αυτήν την αθλιότητα, σ’ αυτήν τη …νεολαιίστικη φασιστική αγυρτεία που κρατά αδιάλειπτα, που μας προσβάλει προσωπικά και πλήττει την συνείδησή μας – εθνική και ατομική; Πόσο ακόμα αυτό το απύθμενο μίσος εναντίον της υπόστασής μας από μια μειοψηφική ομάδα φανατικών αριστεροφασιστών τραμπούκων του κοινού ποινικού δικαίου,  θα απολαμβάνει της ανοχής της δημοκρατίας μας, εξευτελίζοντας την καθημερινότητά μας και τις ζωές μας;

*Πρόκειται για την χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιούσε ο Ξενόπουλος σαν  υπογραφή του -«Σας ασπάζομαι, Φαίδων»- στις επιστολές που υποτίθεται ότι έστελνε στο περιοδικό Η Διάπλαση των Παίδων! 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:53