search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:40
MENU CLOSE

Ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας φοβάται για πραξικόπημα –  Μεταφέρει στρατό στο Ριάντ

30.11.2018 13:24
ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για τη δολοφονία Κασόγκι - Υπεύθυνος ο πρίγκιπας Μοχάμεντ - Media

 

Ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, γνωστότερος διεθνώς ως MBS, αναδιάταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην πρωτεύουσα Ριάντ, την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας σκοπεύουν να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα, σύμφωνα με τη Βρετανική Daily Mail επικαλούμενη δημοσιεύματα στα ΜΜΕ της Μέσης Ανατολής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιωτικό προσωπικό και οπλικά συστήματα μεταφέρθηκαν από την ανατολική και δυτική Σαουδική Αραβία στο Ριάντ, καθώς ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έφυγε από τη χώρα για να παρευρεθεί στη σημερινή διάσκεψη κορυφής των G-20 στην Αργεντινή.

Οποιαδήποτε στρατιωτική αναδιάταξη θα αποτελούσε πιθανώς μια προληπτική κίνηση για να αποτρέψει τους φερόμενους ως συνωμότες να κάνουν μια κίνηση, όσο ο Πρίγκιπας βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι ισχυρισμοί που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης συνέπεσαν με μια συνέντευξη ενός εξόριστου Σαουδάραβα πρίγκιπα, ο οποίος υποστήριξε ότι ετοιμάζεται ένα πραξικόπημα, καθώς η αντιπολίτευση κινητοποιείται εναντίον του πρίγκιπα Διαδόχου.

Ο πρίγκηπας Khalid bin Farhan al-Saud, ο οποίος ζει εξόριστος στη Γερμανία, ισχυρίστηκε ότι στη Σαουδική Αραβία έχει δημιουργηθεί μια ομάδα αντιπολίτευσης με έναν στόχο: να εκδιώξει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον al-Khaleej Online, ο Πρίγκιπας Χαλίντ επισήμανε ότι το στυλ κυβέρνησης του πρίγκιπα χαρακτηρίζεται από «άγνοια και παραφροσύνη».

Μάλιστα, δήλωσε ότι αν η βασιλική οικογένεια και οι «άλλες χώρες» αποφασίσουν να κινηθούν κατά του βασιλιά Σάλμαν και του πρίγκιπα Διαδόχου, «ένα κύμα βίας είναι πιθανό να ξεσπάσει στη χώρα, καθώς το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας κυβερνάται μέσα από αγνοτικές και βάρβαρες μεθόδους».

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει ένα βελούδινο πραξικόπημα που θα ανατρέψει το βαθύ κράτος και θα πάρει τον έλεγχο των θεσμών ασφαλείας, και στη συνέχεια θα ανατρέψει τον Πρίγκιπα Διάδοχο και τον βασιλιά», πρόσθεσε.

Τα λόγια του υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια συνωμοσία μεταξύ των μελών του Οίκου των Σαούντ για να εξασφαλιστεί ότι ο ευνοούμενος γιος δεν θα γίνει βασιλιάς, όταν ο 82χρονος βασιλιάς Σάλμαν πεθαίνει.

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές μοναρχίες, ο οίκος των Σάουντ έχει εκατοντάδες πρίγκιπες, με την διαδοχή του θρόνου να ορίζεται από φυλετικές γραμμές διαδοχής, αντί να πηγαίνει αυτόματα στον μεγαλύτερο γιο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν σε μέλη της Δυναστείας των Σαουντ τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα υποστηρίξουν τον πρίγκιπα Αχμέτ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών για σχεδόν 40 χρόνια, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές εντός της Σαουδικής Αραβίας με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων.

Αυτές οι πηγές εντός της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξαν ότι είναι πεπεισμένοι ότι ο Πρίγκιπας Αχμέτ δεν θα αλλάξει ούτε θα αντιστρέψει καμία από τις κοινωνικές ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε ο MBS, θα τιμήσει τις υφιστάμενες στρατιωτικές εξοπλιστικές συμβάσεις και θα αποκαταστήσει την ενότητα στον οίκο των Σαούντ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28