search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:54
MENU CLOSE

Εκατοντάδες γυναίκες συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου στο Κάιρο

30.11.2018 16:00
Εκατοντάδες γυναίκες συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου στο Κάιρο - Media

 

Εκατοντάδες γυναίκες έλαβαν μέρος σε έναν αγώνα δρόμου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, το Κάιρο, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την αποδοχή της ιδέας ότι οι γυναίκες μπορούν να τρέχουν σε δημόσιους χώρους.

Στην πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους, γυναίκες που αμφισβητούν τους συντηρητικούς κοινωνικούς κανόνες εκμεταλλεύτηκαν τη μειωμένη κυκλοφορία λόγω Σαββατοκύριακου για να διαγωνιστούν σε έναν αγώνα δρόμου οκτώ χιλιομέτρων στη συνοικία Ηλιούπολη του Καΐρου.

«Ήρθα σήμερα σε αυτό τον αγώνα δρόμου έτσι ώστε όλες οι γυναίκες να μπορούν να τρέχουν στους δρόμους χωρίς φόβο ή ανησυχία», δήλωσε η 52χρονη Αμάνι Χαλίλ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση αφού ολοκλήρωσε την κούρσα σε λιγότερο από 39 λεπτά.

Ειδικοί τους οποίους ρώτησε το Thomson Reuters Foundation πέρυσι χαρακτήρισαν το Κάιρο την πιο επικίνδυνη στον κόσμο μεγαλούπολη για τις γυναίκες, λόγω της έλλειψης προστασίας από σεξουαλική βία και βλαβερές πολιτιστικές πρακτικές, καθώς και πρόσβασης στην υγειονομική φροντίδα και σε χρηματοδότηση.

Δεν είναι σύνηθες για τις γυναίκες να αθλούνται σε δημόσιους χώρους στην Αίγυπτο, όπου συχνά αντιμετωπίζουν παρενόχληση.

«Είναι η πρώτη εκδήλωση μόνο για κορίτσια», δήλωσε η 24χρονη Γιασμίν Μαμντούχ, η οποία έλαβε μέρος στον αγώνα δρόμου μαζί με τη μικρότερη αδελφή της.

«Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και να τρέξουμε ελεύθερα, και να κάνουμε ό,τι κάνουν κι εκείνα, τα αγόρια. Κανένας δεν μπορεί να μας ενοχλήσει και να μας αποτρέψει από το να κάνουμε αυτό που θέλουμε.»

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:52