search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:20
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Άδικος και ταξικός ο προϋπολογισμός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2049
28/11/2018
02.12.2018 04:00
ΚΚΕ:  Άδικος και ταξικός ο προϋπολογισμός  - Media

 

«Παλεύουμε, διεκδικούμε και τελικά θα καταφέρουμε κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Κατρούγκαλου, δουλειά σταθερή και μόνιμη για όλους, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση αυτής της απαράδεκτης φοροληστείας του λαού μας και καμιά εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη μεγάλη και ιδιαίτερα δυναμική χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σημειώνεται πως «με την ψήφιση της παρούσας τροπολογίας καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ η σταθερή θέση του ΚΚΕ είναι η αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

 

«Βαθιά αντιλαϊκός»

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί, έχει ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2019 με το ΚΚΕ να κάνει λόγο για έναν άδικο και ταξικό προϋπολογισμό. «Τα παίρνετε από τον λαό για να τα δώσετε στους κεφαλαιοκράτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αναλύοντας τον, με βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση ο Καραθανασόπουλος μίλησε για «εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τους λιγότερο φτωχούς προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, των κεφαλαιοκρατών, των σχεδίων της αστικής τάξης και των αναγκών για την καπιταλιστική κερδοφορία».

Όπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση παρόλο που μιλά για «αλλαγή σελίδας» την ίδια ώρα με τον προϋπολογισμό «μειώνει κατά 530 εκατ. ευρώ τις παροχές προς τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Μειώνει τις συντάξεις κατά 275 εκατ. ευρώ, μειώνει τη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ. Μειώνει την κρατική χρηματοδότηση κατά 915 εκατ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει κατά 550 εκατ. ευρώ, που είναι λεφτά των εργαζομένων, τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης που εξασφαλίζουν χρήμα και φτηνή εργατική δύναμη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μειώνει τη χρηματοδότηση στις κοινωνικές δαπάνες όπως στην Υγεία και την Παιδεία, που σημαίνει επιτάχυνση της εμπορευματοποίησής τους, ενώ οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για προσλήψεις 1 προς 1 στο Δημόσιο σημαίνει ότι τα τεράστια κενά σε Παιδεία και Υγεία των προηγούμενων ετών δεν πρόκειται να καλυφθούν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:20