search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:02
MENU CLOSE

Σκουρλέτης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Τις επόμενες ημέρες οι επιλογές για δήμους και Περιφέρειες

01.12.2018 15:28
4638906.jpg

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και επισήμως οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, οι διεργασίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και ειδικά για τις Περιφέρειες έχουν απομείνει ελάχιστα κενά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «όλο αυτό το διάστημα γίνονταν και γίνονται εντατικές διεργασίες έτσι ώστε να μπορέσουμε σύντομα, τις επόμενες ημέρες, στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και των Περιφερειών να έχουμε καταλήξει στις επιλογές μας. Έχουμε ήδη προχωρήσει στους μεγάλους δήμους των νομών, ενώ καταλήγουν ή έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τις 10 από τις 13 Περιφέρειες. Καταφέραμε να κινηθούμε με απόλυτο σεβασμό στη λογική της δημιουργίας αυτοδιοικητικών σχημάτων με βάση μια αυτοδιοικητική κατά κύριο λόγο αντίληψη, με βάση τις αντιθέσεις του αυτοδιοικητικού χώρου, με βάση τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει κάθε περιφέρεια και κάθε δήμος».

Παράλληλα, αναφέρόμενος στους δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι  «ίναι γνωστή η κινητικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Στην περίπτωση του Πειραιά, ήδη η Νομαρχιακή Επιτροπή, αλλά κυρίως το “Λιμάνι της Αγωνίας”, ομόφωνα κατέληξε στη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Μπελαβίλα. Νομίζω ότι η περίπτωση της συντρόφισσα Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη είναι μια υποψηφιότητα – μιλώντας επί της ουσίας, με βάση τα χαρακτηριστικά της – η οποία μπορεί να αποτελέσει βάση μιας ευρύτατης συσπείρωσης. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση αυτή τη στιγμή, μετά την απόσυρση του Γιάννη Μπουτάρη, έτσι ώστε να μην έχουμε απλώς μια καλή καταγραφή, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη νίκη στη Θεσσαλονίκη, να εκφραστεί στο επίπεδο του δήμου ένα πλατύ μέτωπο συσπείρωσης, με εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία απαιτούνται στην παρούσα συγκυρία».

Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι «αποκρούσαμε τη λογική των χρισμάτων, μια ξεπερασμένη αντίληψη. Ο κόσμος έχει χειραφετηθεί από αυτή την πρακτική και λογική. Θέλω να πω ορισμένα πράγματα για την τακτική της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το θέμα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Ελλάδα, όπου ουσιαστικά, όχι μόνο έχρισε, αλλά ήταν σαν να διόριζε τους δικούς της ανθρώπους για τις αιρετές θέσεις. Αυτή η αντίληψη είναι μακριά από εμάς. Είναι, όμως, απόλυτα συνυφασμένη με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αντιλαμβάνεται τελικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από μία λογική που θέλει να την οδηγήσει – κι αυτό είναι απόλυτα φανερό με τις θέσεις που έχουν διατυπώσει για την ΤΑ τις τελευταίες ημέρες – σε συρρίκνωση».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι πρέπει «να καλέσουμε ακόμη και τους υποψήφιους αιρετούς που στηρίζονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας να μας απαντήσουν εάν, τελικά, συμφωνούν με την προγραμματική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ένα προς πέντε στις προσλήψεις. Σ’ αυτό πρέπει να πάρουν όλοι μια θέση. Πρώτα απ’ όλα ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πατούλης. Μεθαύριο, τη Δευτέρα, έχει συνέδριο η ΚΕΔΕ. Εκεί δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο από τους σημερινούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, αυτό το κρίσιμο θέμα. Να μας απαντήσουν πως βλέπουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα. Πιστεύει ότι πολλές από αυτές πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες. Το είπε με μισόλογα και ο Κώστας Μπακογιάννης. Είναι ολοφάνερη μπροστά μας μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που θέλει τη συρρίκνωση των δήμων και που τους αντιλαμβάνεται σαν ένα γραφείο, το οποίο θα είναι μεν εκλεγμένο, αλλά θα μοιράζει δουλειές σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με αυτή την αντίληψη είμαστε κάθετα αντίθετοι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:02