search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:06
MENU CLOSE

«Κοινωνία – ελίτ» και «πρόοδος – συντήρηση» τα βασικά εκλογικά διλήμματα που θέτει ο Τσίπρας

03.12.2018 08:29
«Κοινωνία - ελίτ» και «πρόοδος - συντήρηση» τα βασικά εκλογικά διλήμματα που θέτει ο Τσίπρας - Media

 

Χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη ο υποψήφιος για τη μάχη των Αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αθήνα ξεκινά ο Δεκέμβριος για την κυβερνητική παράταξη. Όπως αναμενόταν, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο κεκλεισμένων των θυρών με επίσημη ατζέντα τις ευρωεκλογές δεν επιφύλασσε κάποια νέα εξέλιξη στον «γρίφο» των Αθηνών.

Όλα δείχνουν ότι οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη το πρόσωπο  που να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που οι Τσίπρας και Σκουρλέτης επιθυμούν να έχει, πάνω απ’ όλα να απευθύνεται σε ένα ευρύ ακροατήριο.

Στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο πάντως η κυβέρνηση δείχνει πιο έτοιμη για την κεντρική προεκλογική μάχη του 2019, όποτε κι αν γίνει. Ο πρωθυπουργός κλιμακώνει τη λογική των διαχωριστικών γραμμών με τη ΝΔ οικοδομώντας τα βασικά διλήμματα των εκλογών: από τη μία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί την πρόοδο και την υπεράσπιση της κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας, από την άλλη η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που εκπροσωπεί τη συντήρηση και το σκοτάδι κι εκφράζει την οικονομική και επιχειρηματική ελίτ.

 

Focus στις διαχωριστικές γραμμές

Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:

1.τις προγραμματικές διαφορές στο επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ,. Ανέδειξε από τη μία το πακέτο κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης και από την άλλη ταύτισε το πρόγραμμα της ΝΔ με το 4ο μνημόνιο, χρεώνοντας μεταξύ άλλων στον Κυριάκο Μητσοτάκη κρυφή ατζέντα απολύσεων, όχι μόνο στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (με την έννοια της απελευθέρωσης των απολύσεων σε στήριξη του σχετικού αιτήματος των εργοδοτών) απευθυνόμενος έτσι συνολικά στον κόσμο της εργασίας και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

2.τις διαφορές και στο επίπεδο των ιδεών και των αξιών . Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και τις μαθητικές καταλήψεις στη Β. Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην «άβυσσο» που  χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στο βαθμό που η δεύτερη έχει δώσει βήμα στους «ακραίους» κάνοντάς τους από περιθωριακούς, mainstream όπως χαρακτηριστικά είπε. Από τη μία είπε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν είναι και θα είναι απέναντι «σε κάθε ακροδεξιό, σε κάθε φασίστα, σε κάθε εθνικιστή». Από την άλλη τοποθέτησε τη ΝΔ κάνοντάς λόγο για «μετάλλαξη» καθώς έχει πάρει «διαζύγιο από τον ορθό λόγο» – κάτι που όπως σημείωσε αποδέχονται επίσημα και οι επίσημοι εκπρόσωποι της εναπομείνασας αριστεράς. Η ΝΔ είπε ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην εκφράζει πλέον την κεντροδεξιά στην Ελλάδα αντιθέτως «είναι όλο και περισσότερο ταγμένη ολόψυχα στην πλευρά της ακροδεξιάς» καθώς πολιτεύεται έχοντας στην πρώτη γραμμή στελέχη του ΛΑΟΣ και ρητορική « που πολλές φορές μοιάζει με τη ρητορική των χρόνων της ΕΡΕ». Χαρακτήρισε επικίνδυνη την τακτική που ακολουθεί η ΝΔ και της χρέωσε ότι «τείνει να χωρίσει το πολιτικό σκηνικό σε εθνικόφρονες και μειοδότες».

Με δεδομένη αυτή την τακτική της ανάδειξης των διαχωριστικών γραμμών κι επιπλέον με την ολοκλήρωση μέσα στο Δεκέμβριο της νομοθέτησης των δεσμεύσεων της ΔΕΘ αλλά και της χορήγησης των αναδρομικών που ψηφίστηκαν πρόσφατα και της διανομής του κοινωνικού μερίσματος η κυβέρνηση ευελπιστεί σε ανάταξη του κλίματος με αντανάκλαση και στις δημοσκοπήσεις, όπου ήδη παρατηρείται μικρή πτωτική τάση στην διαφορά με τη ΝΔ. Στόχος, μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 18 του μήνα – διαδικασία που επέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης – να ξεκινήσει η μάχη του προεκλογικού 2019 από καλύτερες βάσεις για την κυβέρνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:06