search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:17
MENU CLOSE

Η ηρωίδα νοσοκόμα του Πρώτου Παγκοσμίου έχει ξεχωριστή θέση για την Google

04.12.2018 13:49
Η ηρωίδα νοσοκόμα του Πρώτου Παγκοσμίου έχει ξεχωριστή θέση για την Google - Media

 

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου γεννήθηκε στο Σουάντερντον η Έντιθ Κάβελ. Η φροντίδα στον ηλικιωμένο πατέρα της κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθένειας του, την ενέπνευσε να γίνει νοσοκόμα και ξεκίνησε την εκπαίδευσή της υπό την επίβλεψη της Εύα Λουκς. Σταδιακά η Βρετανίδα κατάφερε να γίνει σύμβολο διακινδυνεύοντας τη ζωή της για να βοηθήσει εκατοντάδες Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες να διαφύγουν από το κατεχόμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναγνωρίζοντας το έργο της, το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Έντιθ Κάβελ, που ήταν πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό l’infirmière το 1910.

Η Έντιθ Κάβελ άφησε την οικογένεια της στη Βρετανία για να φροντίσει όλα τα θύματα του πολέμου στις Βρυξέλλες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ούτε κοιτάζοντας αν επρόκειτο για εχθρούς ή συμμάχους. Η μεγαλοψυχία της είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή της τον Αύγουστο του 1915 με την κατηγορία της προδοσίας. Ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων της ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου και παρά το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που απαιτούσε να της δοθεί χάρη, η Έντιθ Κάβελ εκτελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1915.

 

Το 1917, το Εθνικό Ταμείο Νοσηλευτών ξεκίνησε προς τιμήν της τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσει εκείνους που «φρόντιζαν για την υγεία των άλλων σε βάρος της δικής τους». Το ταμείο μετονομάστηκε αργότερα σε Ταμείο Νοσηλευτών Κάβελ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15