search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:00
MENU CLOSE

Δ. Αβραμόπουλος: Η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου παραμένει προτεραιότητα μας

04.12.2018 17:15
Δ. Αβραμόπουλος: Η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου παραμένει προτεραιότητα μας - Media

 

«Η αλληλεγγύη μπορεί να εκδηλωθεί και να εκφραστεί με διάφορους τρόπους αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να έρθει από όλους μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, τη μετεγκατάσταση ενώ ήταν σαφής όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου.

 

Αναλυτικά όσα είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στις Βρυξέλλες:

«Έχουμε στείλει ξεκάθαρα μηνύματα για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες στα νησιά, συγχρόνως όμως παρέχουμε και αμέριστη βοήθεια στις ελληνικές αρχές, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Διότι δεν θέλουμε να ζήσουμε καταστάσεις σαν και αυτές που πριν από δύο χρόνια όλοι είδαμε στα ελληνικά νησιά, κυρίως με τον βαρύ χειμώνα που είχε ενσκήψει. Τώρα θέλω να πιστεύω ότι όλοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Σε ότι αφορά την ερώτηση εάν εγκαταλείψαμε την αρχική μας πρόταση για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση. Εκτιμώ ότι η συζήτηση αυτή ως προς το περιεχόμενο της έχει εξαντληθεί. Έχουμε τονίσει πολλές φορές, και μου δίνετε την ευκαιρία να το επαναλάβω και σήμερα, ότι η αλληλεγγύη μπορεί να εκδηλωθεί και να εκφραστεί με διάφορους τρόπους αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να έρθει από όλους μας.

Η κύρια δομή του μηχανισμού της αλληλεγγύης πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, ωστόσο πρέπει να βρούμε και ένα δίχτυ ασφαλείας για να διασφαλίσουμε ότι τα Κράτη Μέλη θα τυγχάνουν τη υποστήριξης που έχουν ανάγκη. Πιστεύω ότι τελικά μπορούμε να φτάσουμε σε έναν έντιμο και ισορροπημένο συμβιβασμό σε αυτό.

Πολλές φορές έχω πει στα Συμβούλια Υπουργών από την πρώτη μέρα που τέθηκε το ζήτημα ότι δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει στα λεξικά όλων των χωρών της ΕΕ για να διαπιστώσει ότι η απόδοση και η ερμηνεία του όρου αλληλεγγύη είναι παντού η ίδια. Και να προσθέσω ότι στους καιρούς μας, αν ως προς κάτι, δοκιμάζονται οι αντοχές της Ευρώπης, αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αρχή της αλληλεγγύης.

Τώρα βέβαια τίθεται και το ερώτημα αν τελικά το Δουβλίνο εξακολουθεί να ισχύει ή έχει πεθάνει. Όχι λοιπόν και το λέω ξεκάθαρα! Η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου είναι και παραμένει προτεραιότητά μας. Και πρέπει να είναι προτεραιότητα και των Κρατών Μελών γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Όλοι συμφωνούν ως προς την αρχή ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Ο σημερινός Κανονισμός του Δουβλίνου μεταφέρει όλο το βάρος σε λίγα Κράτη Μέλη. Οι εγγενείς αδυναμίες του κανονισμού του Δουβλίνου, όπως έχει σήμερα, υπονομεύουν, επίσης, την ελευθερία μετακίνησης στο χώρο Σένγκεν και αποδυναμώνουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη ανάμεσα στα Κράτη Μέλη. Ένας αναθεωρημένος κανονισμός του Δουβλίνου ο οποίος θα επιφέρει ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη είναι η μοναδική εφικτή λύση μεσοπρόθεσμα.

Έχουμε προχωρήσει ήδη αρκετά στο επίπεδο των συζητήσεων, χάρη στις Προεδρίες που προηγήθηκαν, την Ολλανδική, την Μαλτέζικη, τη Βουλγαρική και τώρα την Αυστριακή Προεδρία. Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι -και δεν ήταν καθόλου εύκολη για τους λόγους που γνωρίζετε τώρα- είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσει. Πιστεύω ότι είμαστε ακόμα σε θέση να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα Κράτη Μέλη.

Για αυτό λοιπόν αυτό που γράφεται τον τελευταίο καιρό δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Η πρόταση μας είναι ζωντανή, σας εξήγησα κατά την διάρκεια των εισαγωγικών παρατηρήσεων πως έχουν τα πράγματα, βεβαίως έχουμε συμφωνήσει σε πέντε βασικά θέματα που μπορούν να ολοκληρωθούν αλλά αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα και με το Δουβλίνο.

Θέλω να πιστεύω ότι ο μήνας που απομένει για την Αυστριακή Προεδρία και οι μήνες που θα ξεκινήσουν τη Ρουμανική Προεδρία θα δώσουν μία θετική έκβαση σε αυτό το ζήτημα για το οποίο επαναλαμβάνω πως είναι προς όφελος όλων διότι όλα δείχνουν ότι αυτές οι καταστάσεις με τις οποίες ήμασταν αντιμέτωποι όλο αυτόν τον καιρό και τις οποίες διαχειριστήκαμε με τον τρόπο που μόλις περιέγραψα στην αρχή, θα κρατήσουν για πάρα πολλά χρόνια. Η Ευρώπη πρέπει να είναι αυτή τη φορά προετοιμασμένη διότι δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία στο μέλλον να αιφνιδιαστεί και πάλι.

Χρειάστηκαν 8 χρόνια για την μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου τη τελευταία φορά, επομένως είναι λογικό να απαιτείται αρκετός χρόνος, διότι υπάρχουν ευαίσθητα θέματα, πιστεύω όμως και είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα τα καταφέρουμε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:00