search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:00
MENU CLOSE

Θρίλερ με πριγκίπισσα των Εμιράτων: Η εξαφάνιση και το σχέδιο απόδρασης (Video)

04.12.2018 18:25
Θρίλερ με πριγκίπισσα των Εμιράτων: Η εξαφάνιση και το σχέδιο απόδρασης (Video) - Media

 

Πάνω από 9 μήνες αγνοείται η τύχη της πριγκίπισσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Λατίφα μπιν Μοχάμεντ αλ- Μακτούμ.

Πρόκειται για την κόρη του πρωθυπουργού Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ- Μακτούμ, ο οποίος είναι και κυβερνήτης του Ντουμπάι.

Η 32χρονη σχεδίαζε για επτά χρόνια την απόδρασή της από αυτή τη «χρυσή φυλακή», όπως αναφέρουν φίλοι της. Ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου, ένοπλοι την άρπαξαν από γιοτ, 30 μίλια ανοιχτά της Ινδίας, σύμφωνα μάρτυρες.

Για πρώτη φορά, το BBC αποκάλυψε πώς σχεδιάστηκε αυτή η αποτυχημένη απόδραση, συνομιλώντας με Γάλλο πρώην κατάσκοπο και Φινλανδή δασκάλα της καποέιρα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τη βοήθησαν να καταστρώσει τα πλάνα, καθώς και με το πλήρωμα των Φιλιππινέζων που βρίσκονταν μαζί της στο γιοτ.

Η Λατίφα σε βίντεο  που γύρισε πριν αποπειραθεί να αποδράσει, έλεγε ότι είχε προσπαθήσει ξανά να το σκάσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα 16 της, αλλά την έπιασαν στα σύνορα, την φυλάκισαν για τρία χρόνια, την χτύπησαν και τη βασάνισαν.

Το βίντεο θα δημοσιοποιούνταν μόνο αν αποτύγχανε η απόπειρα απόδρασης. Στο βίντεο, η Λατίφα ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που την πιάσουν θα την περίμενε σκληρή τιμωρία. «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, δεν είναι καλό. Είτε είμαι νεκρή, είτε βρίσκομαι σε πολύ, πολύ, πολύ κακή κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Λατίφα είναι η δεύτερη κόρη του σεΐχη που προσπάθησε να αποδράσει. Η μεγαλύτερη αδελφή της, Σάμσα, συνελήφθη στο Κέμπριτζ, μετά την απόδρασή της από ακίνητο της οικογένειας στο Σάρεϊ, το 2000.

 

Το σχέδιο της απόδρασης

 

Η 32χρονη επικοινώνησε το 2011 με τον Ερβέ Ζουμπέρ, καθώς είχε διαβάσει στο διαδίκτυο πως και εκείνος λίγα χρόνια νωρίτερα το είχε σκάσει από το Ντουμπάι, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις αρχές. Τότε, ο Γάλλος επιχειρηματίας και πρώην αξιωματικός του ναυτικού είχε φτάσει με καταδυτικό εξοπλισμό μέχρι ένα σκάφος και με αυτό πήγε στην Ινδία.

Όταν έλαβε το πρώτο e-mail της Λατίφα, ο Γάλλος πίστεψε ότι ήταν παγίδα. «Της είπα “Μου λες ότι είσαι κόρη του κυβερνήτη του Ντουμπάι, ίσως είναι παγίδα και πρέπει να ελέγξω ότι λες αλήθεια», εξήγησε στο BBC. Τελικά, πείστηκε για την ταυτότητά της και για αρκετό καιρό αντάλλασσαν μηνύματα κάθε 2-3 ημέρες, παρότι δεν είχαν συναντηθεί.

Μερικές φορές, η αλληλογραφία τους ήταν για το σχέδιο της απόδρασης – όπως για παράδειγμα όταν η Λατίφα του είπε ότι είχε συγκεντρώσει 400.000 δολάρια για τη υλοποίηση του σχεδίου.

«Βιώνω την κακομεταχείριση και την καταπίεση όλη μου τη ζωή», έγραψε μια μέρα σε email που έδειξε ο Γάλλος. «Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν υπάνθρωποι. Ο πατέρας μου… δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει σε όλους μας», σημείωνε.

 

Το 2014, η πριγκίπισσα γνώρισε την Τίινα Γιαουχιάινεν, όταν πήγε να της διδάξει την βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη καποέιρα σε μια κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Εκείνη έγινε μία από τις πιο καλές φίλες της Λατίφα, έκαναν μαζί καταδύσεις και την βοήθησε στον σχεδιασμό της απόδρασης, αφού έφευγε τακτικά από τη χώρα για να συναντήσει τον Ζουμπέρ, ώστε να τακτοποιήσουν τις λεπτομέρειες.

Η απόδραση

Η απόπειρά της να αποδράσει άρχισε όταν οι δυο τους συναντήθηκαν νωρίς μια μέρα για πρωινό. Η Λατίφα άλλαξε τα ρούχα και τα γυαλιά ηλίου της και με την Γιαουχιάινεν πέρασαν οδικώς τα σύνορα με το Ομάν και πήγαν προς τη θάλασσα. Στη συνέχεια, ταξίδεψαν 26 μίλια με φουσκωτή βάρκα και τζετ σκι, στα διεθνή χωρικά ύδατα, όπου ο Ζουμπέρ περίμενε με ένα γιοτ. Το σκάφος είχε αμερικανική σημαία και σχεδίαζαν να πάνε στην Γκόα της Ινδίας.

«Τα κύματα ήταν περίπου 1,5 μέτρο και ο άνεμος ήταν αντίθετος, οπότε χρειαστήκαμε αρκετές ώρες για να φτάσουμε στο γιοτ», είπε η Γιαουχιάινεν στο BBC.

Η αρπαγή

Οταν έφτασαν στο σκάφος, η Λατίφα επικοινώνησε με την οργάνωση «Detained in Dubai», αλλά και δημοσιογράφους με την ελπίδα ότι η δημοσιοποίηση του θέματος θα της προσέφερε κάποιου είδους προστασία.«Εστελνε email σε δημοσιογράφους και κανείς δεν της απαντούσε. Κανένας δεν φαινόταν να την πιστεύει, οπότε ήταν απελπισμένη, αναρωτιόταν ποιος θα την βοηθήσει γιατί ήξερε ότι ανά πάσα στιγμή θα την κυνηγούσαν», αποκάλυψε η Γιαουχιάινεν.

Σύμφωνα με το BBC, λίγες ημέρες αργότερα έγινε έφοδος στο γιοτ και άρπαξαν την Λατίφα. Οι φίλοι της λένε ότι δεν έχουν μάθει νέα της, ενώ έκλεισαν τον λογαριασμό της στο Instagram.

«Ελεγε ότι προτιμούσε να την σκοτώσουν στο σκάφος, παρά να γυρίσει στο Ντουμπάι. Δεν έχω ιδέα πού βρίσκεται. Ανησυχώ πολύ σοβαρά», είπε ο Ζουμπέρ.

Ο σεΐχης και η κυβέρνηση του Ντουμπάι αρνήθηκαν να σχολιάσουν στον Guardian τις αποκαλύψεις του BBC. Πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Ντουμπάι επισήμανε στη βρετανική εφημερίδα ότι η Λατίφα «είναι με την οικογένειά της» και πως «είναι εξαιρετικά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:58