search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:04
MENU CLOSE

Ισπανία: Οργή για τη νέα ποινή «χάδι» στην αγέλη των βιαστών

05.12.2018 13:06
Είδε τον εαυτό της να πρωταγωνιστεί σε πορνό - Media

 

Ισπανικό περιφερειακό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα μια αμφιλεγόμενη απόφαση που απάλλαξε πέντε άνδρες από την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μιας 18χρονης γυναίκας στη διάρκεια του φεστιβάλ Σαν Φερμίν της Παμπλόνας, μια υπόθεση η οποία είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία εναντίον του ανδρικού σοβινισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών.

Το δικαστήριο της Ναβάρας επικύρωσε την καταδίκη σε φυλάκιση εννέα ετών των ανδρών –που αυτοαποκαλούνται «Αγέλη των Λύκων» και αστειεύτηκαν για το περιστατικό του 2016 σε μια ομάδα του Whatsapp– για το ελαφρύτερο έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης.

Ο κρατικός εισαγγελέας είχε ζητήσει αρχικά την επιβολή ποινών άνω των 20 ετών στον καθένα για βιασμό, κάτι για το οποίο η ισπανική νομοθεσία απαιτεί να παρουσιαστούν αποδείξεις για άσκηση ειδικής βίας, όπως η απειλή με μαχαίρι ή φυσικά χτυπήματα.

Ενώ το δικαστήριο δέχθηκε πως οι άνδρες είχαν επιτεθεί στη γυναίκα στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, πράξη την οποία κατέγραψαν με τα κινητά τηλέφωνά τους και στη συνέχεια ανήρτησαν το βίντεο στο διαδίκτυο, η έλλειψη σωματικής βίας σήμαινε ότι δεν θα καταδικάζονταν για βιασμό με βάση την ισπανική νομοθεσία.

Το περιστατικό, που τράβηξε τη διεθνή προσοχή μετά τη δημιουργία του κινήματος #MeToo, το οποίο έχει αναδείξει τη σεξουαλική κακοποίηση και κακομεταχείριση των γυναικών, σημειώθηκε στη διάρκεια του φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα, πρωτεύουσα της Ναβάρας.

Το φεστιβάλ φημίζεται για τα πάρτι που γίνονται με τη συμμετοχή μεθυσμένων όμως η ανησυχία εντείνεται εξαιτίας των αυξανόμενων αναφορών για σεξουαλικές επιθέσεις στη διάρκειά του, καθώς και, γενικότερα, για την κακομεταχείριση των γυναικών στην Ισπανία.

«Η απόφαση είναι ντροπή που δείχνει πως ο ανδρικός σοβινισμός καλά κρατεί στα δικαστήρια και πρέπει να λάβουμε μέτρα, μέτρα που πρέπει να εκπαιδεύουν τους δικαστές επειδή οι γυναίκες δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον φόβο», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε μια συνέντευξη στην κρατική ραδιοτηλεόραση TVE.

Η αρχική απόφαση είχε προκαλέσει ένα κύμα διαδηλώσεων στην Παμπλόνα και σε άλλες πόλεις στην Ισπανία.

Η απόφαση, η οποία μπορεί τώρα να προσβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, είχε αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των ανδρών με εγγύηση τον Ιούνιο λόγω μιας τεχνικής λεπτομέρειας σύμφωνα με την οποία κανείς δεν μπορεί να κρατείται για περισσότερα από δύο χρόνια χωρίς να του έχει επιβληθεί η οριστική ποινή.

Οι πέντε άνδρες, στους οποίους περιλαμβάνεται ένας πρώην αστυνομικός και ένας πρώην στρατιώτης, κατέβαλαν 6.000 ευρώ ως εγγύηση, αν και η απελευθέρωσή τους οδήγησε σε περαιτέρω διαδηλώσεις και ανησυχία σε όλο το πολιτικό φάσμα με υποσχέσεις για αναθεώρηση του ποινικού κώδικα αναφορικά με τέτοιες κατηγορίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03