search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:04
MENU CLOSE

Χρησμός Βενιζέλου: Από το άρθρο 16 κρίνεται η συνταγματική αναθεώρηση

05.12.2018 14:29
venizelos-2.jpg

 

Την προειδοποίηση ότι από την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης «κρέμεται» η συνταγματική αναθεώρηση έκανε στη διάρκεια των εργασιών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι αν τα κόμματα δεν συμφωνήσουν ότι υπάρχει αναγκαιότητα αναθεώρησης του άρθρου 16, η επόμενη Βουλή δεν θα συμφωνήσει ούτε επί όσων κρίνεται κατά κοινή ομολογία επιβεβλημένη η αλλαγή τους. «Χρειαζόμαστε αναθεώρηση του άρθρου 16; Είναι πολύ πιθανό να πορευθούμε χωρίς αναθεώρηση. Από αυτό κρίνεται η κανονιστική αντοχή του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Επισήμανε, δε, ότι η Βουλή πρέπει να σταθμίσει αν θέλει να υπάρξει αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή και αυτή θα σταθμίσει αν θα προχωρήσει στην αλλαγή του ή αν, στην αντίθετη περίπτωση, θα θυσιάσει την αλλαγή του άρθρου 32 για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεση της διαδικασίας από τις εκλογές, αλλά και την αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, επί του οποίου υπάρχει μια ευρεία συμφωνία για ορισμένες όψεις του.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι σήμερα στην Ε.Ε. λειτουργούν 28 διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματ. Επίσης, υπενθύμισε ότι η νομολογία έχει αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όλων αυτών των ενδιάμεσων σχημάτων. «Άρα το πρόβλημα δεν είναι η συνταγματική πραγματικότητα», είπε. Δηλώνοντας «θερμός και μαχητικός υπερασπιστής του δημόσιου πανεπιστημίου», ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε με την άποψη ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να υποστηριχθεί (και) δια των μη κρατικών πανεπιστημίων ώστε «να αναδειχθούν οι θύλακες αριστείας που διαθέτει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:03