search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57
MENU CLOSE

Με εμφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη απαντά η κυβέρνηση στον αναβρασμό για τη συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2050
6-12-2018
06.12.2018 04:00
sk0612ajjj.jpg

 

Μετά τις μαθητικές καταλήψεις και τις δηλώσεις Ζάεφ η κυβέρνηση σπεύδει να «μαζέψει» το κλίμα στη Β. Ελλάδα

Με μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 14 Δεκεμβρίου, και με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα «απαντάει» η κυβέρνηση στον αναβρασμό που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν είχε προλάβει καλά καλά να μαζευτεί το κύμα των μαθητικών καταλήψεων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ακολούθησαν οι δηλώσεις Ζάεφ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στα ελληνικά σχολεία και τους «Μακεδόνες του Αιγαίου», που ήρθαν να επιβαρύνουν το κλίμα και να δώσουν πάτημα στους πολέμιους της συμφωνίας – κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση – ή έστω να δικαιώσουν ανησυχίες για κενά ή αδυναμίες στη συμφωνία που μπορεί να επιτρέψουν «πολιτικές ερμηνείες» διαιωνίζοντας τις αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων.

Μετά την παρέμβαση μέσω Νίμιτς στην κυβέρνηση των Σκοπίων για τις προκλητικές δηλώσεις από τον «φίλο» Ζάεφ και τις αντιδράσεις Παυλόπουλου και Τσίπρα μέσω δηλώσεών τους στην Αθήνα, η κυβέρνηση θεωρεί προς το παρόν λήξαν το θέμα, αν και έχει σημάνει συναγερμός. «Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολη υπόθεση» ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Μετά τις διορθωτικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στα Σκόπια έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να σπαταληθεί το διπλωματικό κεφάλαιο που έχουμε σωρεύσει. Η συμφωνία αναφέρεται σε μια νοτιοσλαβική γλώσσα που καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική Μακεδονία μας. Ως προς την εθνότητα, υπάρχει αναφορά σε βορειομακεδονική ιθαγένεια» κατέληξε.

Στην κυβέρνηση φαίνεται αρχικώς να επέδειξαν ανοχή στις δηλώσεις αντιλαμβανόμενοι το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα του Ζάεφ, ωστόσο προφανώς στη συνέχεια, όταν η υπόθεση έλαβε διαστάσεις, κρίθηκε προβληματική η επίπτωση των δηλώσεων αυτών στο εγχώριο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό. Με άλλα λόγια θεωρήθηκε ότι οι δηλώσεις Ζάεφ στέλνουν μήνυμα ότι η συμφωνία «μπάζει» δημιουργώντας τον κίνδυνο αποσυσπείρωσης των βουλευτών και των δυνάμεων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ (βουλευτές των ΑΝΕΛΛ και του Ποταμιού) που έχουν δείξει διάθεση να στηρίξουν τη συμφωνία όταν έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Πολλώ δε μάλλον που η Ν.Δ. εμφανίστηκε ετοιμοπόλεμη πιέζοντας προς την κατεύθυνση αυτή.

Χθες, κι ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει ρίξει εντελώς τους τόνους περίπου το τελευταίο δίμηνο, ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Ρ/Σ Θέμα 104,6) κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναπέμψει» τη συμφωνία και να πάει σε εκλογές: «Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία. Από τη στιγμή που οι γείτονές μας εμμένουν σε αυτά και τα εκστομίζουν έστω και για εσωτερική συνοχή τους και δεν τα αφαιρούν από το σύνταγμά τους, είναι ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι “δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αναπέμπω τη συμφωνία των Πρεσπών και οδηγώ την Ελλάδα σε εκλογές”».

Μία μέρα πριν και ο Πάνος Καμμένος θέλησε να στείλει μήνυμα στην απέναντι πλευρά, μήνυμα που πάντως έδειξε να κινείται στη γραμμή του Μαξίμου. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας». Μήνυμα μη εφαρμογής της συμφωνίας, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, έστειλε και το Μαξίμου «κρυμμένο» σε απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για σχετικές δηλώσεις του: και το τελευταίο παράθυρο σχετικά με την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας «κλείνει οριστικά η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών» σημείωνε το Μαξίμου προσθέτοντας: «Μια συμφωνία που η ΠΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

Μάχη με το εσωτερικό μέτωπο

Πλέον η κυβέρνηση επικεντρώνει στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα καθώς, μετά τις γιορτές κι εφόσον δεν υπάρξει άλλο παρόμοιο κρούσμα από την πλευρά των Σκοπίων, τα πράγματα θα μπουν στην τελική ευθεία με τη συμφωνία να αναμένεται προς κύρωση περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Έτσι, χθες με συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, πέρα από τη στήριξη του κόμματος στην υποψηφιότητα Νοτοπούλου για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση κεντρικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη (Παλέ ντε Σπορ) με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και με πολιτικό πλαίσιο απέναντι στον εθνικισμό και τον διχασμό. Μάλιστα ο Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. λέγοντας ότι χωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες, και κάλεσε τον Μητσοτάκη να απαντήσει αν συμφωνεί με το σύνθημα «Η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία» που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες στις καταλήψεις και πέρα από αυτές.

Τις προηγούμενες ημέρες μπορεί πίσω από το κύμα των μαθητικών καταλήψεων η κυβέρνηση να έδειξε ως υποκινητή την Ακροδεξιά, εν τούτοις ο πρωθυπουργός κινήθηκε προσεκτικά όσον αφορά τους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτές και απέφυγε να τους χαρακτηρίσει, αντιθέτως διεμήνυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ότι «δεν κουνάμε το δάκτυλο στους 16άρηδες», δεν τους χαρίζουμε στη νεοναζιστική συμμορία, αλλά τους καλούμε να μελετήσουν την Ιστορία αυτού του τόπου για να δουν ποιος πραγματικά ξεπούλησε και πρόδωσε τη χώρα στο παρελθόν. Και μόνο πάντως η προσεκτική τοποθέτηση κατέδειξε ότι υπάρχει προβληματισμός για το κλίμα που επικρατεί και κυρίως για το πώς θα αντιμετωπιστεί ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις που φαίνεται πως έδωσαν τον τόνο και όσοι τις ακολουθούν είναι κυρίαρχοι και πετυχαίνουν τον στόχο τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57