search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:14
MENU CLOSE

Όταν πριν από 50 χρόνια οι Rolling Stones έγιναν… ο διάβολος (Video)

05.12.2018 19:36
Όταν πριν από 50 χρόνια οι Rolling Stones έγιναν... ο διάβολος (Video) - Media

 

«Παρακαλώ επιτρέψτε μου να συστηθώ/είμαι άνθρωπος με πλούτο και καλό γούστο»…

Αυτοί ήταν οι πρώτοι δύο στίχοι ενός τραγουδιού που πρωτοακούστηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1968, άλλαξε την ιστορία του ροκ και μετέτρεψε τον Μικ Τζάγκερ και τους Rolling Stones σε συνώνυμο του… σατανά.

Αναφερόμαστε στο διαβόητο τραγούδι «Sympathy for the Devil» (συμπάθεια για τον διάβολο) που περιλαμβανόταν στον δίσκο τους «Beggars Banquet» και έσκασε σαν βόμβα στο μουσικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής.

«Χαίρομαι που σας γνωρίζω, ελπίζω να ξέρετε το όνομά μου/αλλά αυτό που σας προβληματίζει είναι η φύση του παιχνιδιού μου»

Επηρεασμένος από το περίφημο βιβλίο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο Μετρ και η Μαργαρίτα», ο Τζάγκερ έγραψε τους εμπρηστικούς στίχους του τραγουδιού και στη συνέχεια το συγκρότημα το έντυσε με έναν εφιαλτικό ρυθμό.

Ήταν η πρώτη φορά που το ροκ έκανε τόσο ανοιχτή αναφορά στον Αντίπαλο και η πρώτη φορα που ο Σατανάς παρουσιαζόταν με συμπάθεια και κατανόηση. Όπως ήταν φυσικό, η συντηρητική κοινωνία της εποχής εξερράγη.

«Φώναξα “ποιος σκότωσε τους Κένεντι”/Όταν σε τελική ανάλυση ήμασταν εγώ κι εσύ»

Το συγκρότημα κατηγορήθηκε για σατανισμό, μαύρη μαγεία, ότι ήταν η ενσάρκωση του Σατανά επί γης και οι αντιδράσεις ήταν τόσο βίαιες που τα μέλη του τρόμαξαν και άρχισαν να αμφιβάλλουν για την απόφασή τους.

Και τρόμαξαν ακόμα περισσότερο όταν ένα χρόνο μετά, στη διάρκεια της συναυλίας τους στο Άλταμοντ μηχανόβιοι δολοφονούσαν έναν οπαδό τους, την ώρα που οι Rolling Stones έπαιζαν το επίμαχο τραγούδι.

«Αν με συναντήσεις να δείξεις αβροφροσύνη, συμπάθεια και καλό γούστο/Χρησιμοποίησε όλη σου την ευγένεια, αλλιώς θα καταστρέψω την ψυχή σου»

Πενήντα χρόνια μετά, το «Sympathy for the Devil» μοιάζει άκακο, αν συγκριθεί με διάφορα άλλα τραγούδια και είδη που ακολούθησαν, με πρώτους και καλύτερους τους Black Sabbath να γεμίζουν τη μουσική τους με σατανικές εικόνες.

Όμως, να κάποιος θέλει να βρει το σημείο μηδέν, τη στιγμή που το ροκ έμοιαζε να παίρνει το «μονοπάτι της κακίας», το «Sympathy for the Devil» μοιάζει να είναι η μοναδική επιλόγη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48