search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:41
MENU CLOSE

Αρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Υεμένη

06.12.2018 07:45
Γερμανία: Πάνω από 1 δισ. τα έσοδα από πωλήσεις όπλων σε Λιβύη και Υεμένη που εμπλέκονται σε συγκρούσεις  - Media

 

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα στη Σουηδία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, αποτελούν μια ευκαιρία να τερματιστούν οι θάνατοι αμάχων στη χώρα, τόνισαν οργανώσεις αρωγής την Τετάρτη.

Η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, η οποία διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κι έχει φέρει πάνω από 8 εκατομμύρια άμαχους στα πρόθυρα λιμού.

«Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, ή καταλήξουν σε αδιέξοδο, το ίδιο θα συμβεί στις ελπίδες να σταματήσει η σταθερή κάθοδος της Υεμένης στην κόλαση», δήλωσε ο Μοχάμεντ Άμπντι, στέλεχος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, στο Thomson Reuters Foundation.

«Θα είμαστε αναγκασμένοι απλά να κοιτάμε καθώς ένας ολόκληρος λαός θα ασφυκτιά από τον πόλεμο, την πείνα και τον θρήνο», πρόσθεσε.

Ακολουθούν ορισμένοι αριθμοί για τον πόλεμο στην Υεμένη:

* 57.000: ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών του πολέμου στην Υεμένη. Από αυτούς, πάνω από 2.500 ήταν παιδιά.

* 14 εκατομμύρια: ο μισός πληθυσμός της Υεμένης βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

* 22 εκατομμύρια: τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Υεμένης χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ παιδιών στα δέκα.

* 1,8 εκατ.: ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από οξύ ακραίο υποσιτισμό. Απειλείται η ζωή των 400.000 από αυτά.

* 1 παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά της ώρας από τον λιμό και εξαιτίας ασθενειών που είναι ιάσιμες ή/και θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβόλια.

* 2,3 εκατομμύρια: ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Υεμένη. Εξ αυτών, 1 εκατ. είναι παιδιά.

* 4 δισεκατομμύρια δολάρια: το ποσό που χρειάζεται για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Υεμένης το 2019, κατά τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ. Η κυβέρνηση της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου εξάλλου θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για να χρηματοδοτήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:40