search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:55
MENU CLOSE

Συμφωνία των Πρεσπών: Φόβοι μετά τις δηλώσεις Ζάεφ – Με ομιλία Τσίπρα απαντά η κυβέρνηση

06.12.2018 11:05
Στα Σκόπια την Τρίτη ο Τσίπρας με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων - Το μήνυμα Ζάεφ  - Media

 

«Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλιά του Ζόραν Ζάεφ έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» επανέλαβε χθες με δημόσια τοποθέτησή του  εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. 

«Θα ήθελα να είμαι ακριβής, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση. Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να στηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία». δήλωσε ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

Η αλήθεια είναι ότι οι δηλώσεις Ζάεφ, έχουν προκαλέσει φόβο στην κυβέρνηση, αρχικά γιατί οι γείτονες ξεφεύγουν από την ενδιάμεση συμφωνία με τις δηλώσεις του αλλά και γιατί αρκετοί μη κυβερνητικοί βουλευτές δείχνουν να το ξανασκέφτονται. 
 
Κοτζιάς: Θα τραβούσα τα αυτιά του Ζάεφ αν ήμουν ακόμα ΥΠΕΞ

«Δεν βρήκα τίποτα στις δηλώσεις του Ζάεφ σχετικό με Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτό για τη γλώσσα υπάρχει… Αλλά η γλώσσα καθιερώθηκε από το 1994» επανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς ο όποιος σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από την στιγμή που αυτή η συμφωνία δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Σημείωσε επίσης ότι στη Συμφωνία δεν προβλέπεται να παρεμβαίνει η μία χώρα στην άλλη. «Το τι γλώσσες θα διδάσκονται στην Ελλάδα είναι δικιά μας δικαιοδοσία», επεσήμανε και υποστήριξε ότι ο Ζάεφ με τα λεγόμενά του παραβιάζει τους όρους της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αντέδρασε υποτονικά στις δηλώσεις του και ότι ο ίδιος εάν ήταν στην θέση του ΥΠΕΞ θα του τράβαγε τα αυτιά με όλους τους τρόπους για το θέμα της γλώσσας.

Με εμφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη απαντά η κυβέρνηση στον αναβρασμό για τη συμφωνία των Πρεσπών

Μετά τις μαθητικές καταλήψεις και τις δηλώσεις Ζάεφ η κυβέρνηση σπεύδει να «μαζέψει» το κλίμα στη Β. Ελλάδα.  Με μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 14 Δεκεμβρίου, και με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα θα απαντήσει η κυβέρνηση στον αναβρασμό που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν είχε προλάβει καλά καλά να μαζευτεί το κύμα των μαθητικών καταλήψεων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ακολούθησαν οι δηλώσεις Ζάεφ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στα ελληνικά σχολεία και τους «Μακεδόνες του Αιγαίου», που ήρθαν να επιβαρύνουν το κλίμα και να δώσουν πάτημα στους πολέμιους της συμφωνίας – κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση – ή έστω να δικαιώσουν ανησυχίες για κενά ή αδυναμίες στη συμφωνία που μπορεί να επιτρέψουν «πολιτικές ερμηνείες» διαιωνίζοντας τις αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:54